Liberalii inițiază procedura de demitere a lui Igor Dodon de la șefia statului

Liberalii inițiază procedura de demitere a lui Igor Dodon de la șefia statului

Membrii Partidului Liberal (PL) au inițiat procedura de suspendare din funcție a Președintelui R. Moldova, Igor Dodon, pentru încălcarea Constituției. Despre aceasta a anunțat președintele formațiunii în cadrul unei conferințe de presă.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a spus că, Igor Dodon a încălcat, cu vehemență, Constituția, atunci când l-a felicitat pe liderul regiunii transnistrene cu ocazia câștigării alegerilor prezidențiale.

„În campanie, dar și înaintea acesteia, Igor Dodon a făcut multe declarații, ceea ce a stârnit nemulțumirea cetățenilor. Președintele trebuie să fie unul echilibrat care pledează pentru drepturile omului și statului.

Felicitarea așa-zisului Președinte al regiunii autoproclamate Transnistria contravine Constituției. În conformitate cu prevederile art.73 din Constituție, înaintăm proiectul de hotărâre a inițierii Referendumului de demitere a Președintelui Dodon.

Argumentele privind inițierea acestui Referendum țin de prevederile Constituției – art. 77, al. 1,2, care prevedere că Președintele trebuie să mențină integritatea și unitatea țării. Prin mesajul să de felicitare, Igor Dodon a recunoscut regiunea Transnistreană drept un stat aparte.

Conform Codului Penal, Președintele trebuia să meargă la Procuratura Generală și să deschidă un dosar penal pe numele așa zisului Președinte.

Noi, deputații fracțiunii PL, inițiem procedura de demitere a Președintelui Dodon. Vom prezenta proiectul în Parlament pentru a obține susținerea colegilor”, a spus Mihai Ghimpu.

Conform procedurii, pentru inițierea referendumului de demitere, membrii PL au nevoie de 34 de persoane semnatare.

Doina Secrieru

Share