Liberal-democrații vor corectitudine la  promovarea în funcţii publice

Liberal-democrații vor corectitudine la promovarea în funcţii publice

Fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova a definitivat proiectul de Lege cu privire la procedura de selectare prin concurs public a membrilor şi conducătorilor instituţiilor de control, reglementare şi supraveghere aflate în subordinea Parlamentului, sau a căror numire se face de către Legislativ. La definitivarea proiectului s-a ţinut cont de recomandările şi propunerile societăţii civile, ca urmare a apelului lansat de deputaţii PLDM, la  18 februarie 2016.

Proiectul respectiv descrie procedura de organizare a concursului public pentru ocuparea funcţiilor de conducători şi membri ai instituţiilor aflate sub control parlamentar. Scopul final este depolitizarea şi independenţa funcţională a instituţiilor din subordinea Parlamentului, stabilirea unui algoritm clar de selectare prin concurs public a conducătorilor instituţiilor menţionate,  asigurarea unui management profesionist, eficient şi integru în interesul societăţii şi al statului.

În proiect au fost prevăzute principiile fundamentale care vor sta la baza procedurii de selectare prin concurs: legalitatea, integritatea, profesionalismul, transparenţa, competiţia deschisă etc. La un nivel foarte înalt a fost ridicat şi rolul societăţii civile în procesul de selectare a candidaţilor, prin reprezentarea majoritară a acesteia în cadrul Comisiei de concurs public.

Adoptarea proiectului va avea efecte multiple: va fi ridicat nivelul de performanţă şi responsabilitate a demnitarilor în administrarea eficientă a intereselor statului şi ale cetăţenilor; promovarea în funcţii publice se va face după principiul meritocraţiei şi al eficienţei, prin prisma aplicării unor reguli clare, specifice competiţiei juste.

Proiectul de lege a fost înregistrat la Biroul Permanent al Parlamentului.

Maria Roșca

Share