Legea bugetului de stat pentru 2022: Prevede o creștere economică de 4,5%, inflația de 6,9%
În cadrul ședinței Guvernului Republicii Moldova a fost aprobată Legea bugetului de stat pentru anul 2022, transmite OFICIAL.
Proiectul a fost prezentat de ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, care a menționat că la baza Legii au stat prognozele indicatorilor macroeconomici actualizate pentru 2022 și prezentat de Ministerul Economiei.
„Bugetul prevede o creștere economică de 4,5%, inflația de 6,9%, majorarea exporturilor cu 10,6% și importuri cu 5,1%, creșterea salariului mediu pe economie cu 10%.
Veniturile bugetului sunt de 50,1 miliarde de lei, cu 7,3 miliarde mai mult față de 2021 și cheltuieli de 65,2 miliarde lei, majorate cu 10,3 miliarde lei față de 2021. Soldul deficitului bugetar este de 15,3 miliarde de lei sau 6% din PIB.
Vor fi implementate inițiative de politici publice ca răspuns la crize cu o mobilizare semnificativă de resurse, inclusiv financiare, iar Guvernul se angajează să ofere fonduri de la buget sub formă de cheltuieli directe destinate populației.
Vor fi compensate costurile facturilor la gaze și energie în valoare de 900 mln. lei. Majorarea ajutorului pentru perioada rece a anului cu 200 lei, majorarea pensiei minime pentru limita de vârstă la 2000 mii lei, susținerea angajaților și salariaților în situații de criză pandemică prin acordarea indemnizației familiilor cu copii până la 12 ani și cu dizabilități în zilele libere în urma suspendării actului educațional și șomaj tehnic în valoare totală de 150 mln. lei, creșterea graduală și egalarea unor valori la calcularea salariilor angajaților din sectorul bugetar – 905,8 mln. lei în total, acordarea plății compensatorii celor care au salariu lunar pentru funcție mai mică de 3 100 lei, majorarea claselor de salarizare pentru un grup de angajați – 33,3 mln. lei total, un fond pentru asigurarea cadrului privind acordarea premiilor anuale – 592 mln. lei.
La capitolul dezvoltare regională – extinderea Fondului Național de Dezvoltare Regional și Locală – 770 mln. lei dintre care 220 mln. destinate politicilor regionale.
Mediul de afaceri – măsuri în valoare de 203 mln. lei, dintre care 140 mln. destinate IMM-urilor.
Ocrotirea sănătății – mijloace pentru continuarea dotării spitalelor cu echipamente medicale, programe naționale cu o creștere de un miliard 100 mln. lei.
Educație – majorarea de la 2 la 4 mii lei a compensațiilor bănești pentru conducerile din instituțiile de învățământ general și primar, renovarea construcțiilor blocurilor sanitare în gimnazii și licee – 205 mln. lei total, majorarea burselor – 17,4 mln. lei total”, a spus Dumitru Budianschi.
Ministrul a mai spus că vor fi derulate 109 proiecte cu finanțare externă, printre care: drumuri, reabilitarea drumurilor locale, interconectarea sistemelor energetice a R. Moldova și România Back-to-Back, suport de urgență pentru diminuarea consecințelor pandemiei, răspuns de urgență la COVID-19, susținerea învățământului superior, îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice, construcția penitenciarului din Chișinău etc.
Cristina Parfeni