Leancă: Președinția română este o ocazie unică pentru a intensifica relația UE – Republica Moldova

Leancă: Președinția română este o ocazie unică pentru a intensifica relația UE – Republica Moldova

„Președinția română este o ocazie unică pentru a intensifica relația UE – Republica Moldova începând de la amplificarea dialogului politic și sprijinirea procesului de reforme până la accelerarea implementării proiectelor de interconectare energetică și a proiectelor de infrastructură prin construirea de poduri și autostrăzi”. Declarația aparține Viceprim-ministrului pentru Integrare, Iurie Leancă și a fost făcută în contextul preluării președinției UE de către România de la 1 ianuarie 2019, după 12 ani de la aderarea la blocul comunitar în 2007.

După cum informează Oficial, potrivit oficialului moldovean, „pe lângă multiplele provocări cu care se confruntă UE (e suficient să menționăm doar Brexit-ul), România are responsabilitatea și oportunitatea de a menține în prim-planul agendei UE evoluția din vecinătatea estică (îndeosebi în contextul geopolitic actual); securitatea energetică și informațională, războiul din Ucraina și conflictele înghețate din bazinul Mării Negre”.

„Mizăm, nu în ultimul rând, pe suportul Bucureștiului de a genera o dezbatere mai largă în UE asupra necesității oferirii Chișinăului unei perspective clare de aderare la UE”, a mai adăugat Iurie Leancă.

Andriana Cheptine

Share