Leancă, la Budapesta: Pentru a consolida procesul creșterii încrederii, UE ar trebui să ofere o perspectivă clară Republicii Moldova

Leancă, la Budapesta: Pentru a consolida procesul creșterii încrederii, UE ar trebui să ofere o perspectivă clară Republicii Moldova

Viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, a participat la dezbaterile organizate de Centrul pentru Integrare Euro-Atlantică și Democrație din Budapesta privind atractivitatea Uniunii Europene pentru țările din vecinătate, transmite Oficial.

Potrivit unui comunicat de presă, împreună cu ex-ministrul afacerilor externe al Serbiei, Vuk Jeremic, și președintele comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul Ungariei, Zsolt Németh, vicepremierul moldovean a discutat despre nivelul de încredere al populației în UE, factorul prezenței ruse în regiune și perspectivele de aderare.

Conform oficialului moldovean, în ultima perioadă raportul încrederii populației este în favoarea UE, dar nu e suficient, deoarece diferența dintre susținătorii cursului pro-european și susținătorii perspectivei „rusești euroasiatice” este de 10%. „Pentru a consolida procesul creșterii încrederii celora care văd Uniunea Europeană drept unica prioritate de dezvoltare a țării, UE ar trebui să ofere o perspectivă clară Republicii Moldova. Fără statutul de țară candidat va fi mai greu de menținut ritmul social al reformelor”, a declarat Iurie Leancă.

La rândul său, Zsolt Németh a reconfirmat poziția hotărâtă a Ungariei de susținere a eforturilor de integrare în Uniunea Europeană a Republicii Moldova.

„Extinderea UE nu trebuie să se oprească deoarece a adus foarte multe beneficii economice și sociale statelor care au aderat în 2005 și 2007. Republica Moldova nu trebuie să fie lipsită de această șansă deoarece statele care urmează să fie recrutate în noua extindere vor fi împinse spre dezvoltare, obținând acces la fondurile structurale și de coeziune a UE”, a menționat președintele comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul Ungariei.

În contextul intensificării prezenței ruse în regiune, Iurie Leancă a vorbit despre pericolele cu care se confruntă Republica Moldova printre care prezența militară rusă în regiunea transnistreană, șantajele și embargourile economice, propaganda informațională continuă. „O altă provocare majoră este și înțelegerea recentă dintre președintele moldovean  Igor Dodon și Moscova ca 180 mii de persoane care lucrează în Rusia să revină în Republica Moldova în perioada electorală în schimbul amnistierii lor”, a punctat vicepremierul Iurie Leancă.

Mihaela Rotari

Share