Laura Codruța Kövesi: Mă aflu la Chișinău ca să transmit un mesaj puternic

Laura Codruța Kövesi: Mă aflu la Chișinău ca să transmit un mesaj puternic

Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, în cadrul unei conferințe de presă – susținută împreună cu ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că se află la Chișinău ca să transmită un mesaj puternic, informează OFICIAL.

„Prezența mea e un semnal puternic – Parchetul European e pregătit să ajute autoritățile de la Chișinău pe calea aderării, desigur în limitele competenței, experienței și mandatului Parchetului”, a declarat oficialul.

Ea a comunicat că în acest sens mâine va fi semnat un acord de colaborare între Parchetul European și Procuratura Generală a Republicii Moldova.

„În contextul statutului de țară candidată, Moldova va primi finanțări considerabile și trebuie să fim foarte vigilenți, să determinăm posibilii fraudatori cu cea mai mare determinare și eficiență”, a menționat oficialul European.

Laura Codruța Kövesi a precizat că, în cadrul întrevederilor de astăzi, a sugerat conducerii țării să fie inițiată o armonizare a legislației naționale cu cea europeană în domeniul combaterii spălării banilor și cel al recuperării bunurilor, încât să nu fie vorba doar de o cooperare cu Parchetul European.

Ea a spus că nu a venit la Chișinău ca să dea lecții, ci ca să împărtășească experiența de procuror, reprezentant al unui organism european și cetățean european.

La rândul său, ministrul Sergiu Litvinenco a declarat că vizita procurorului european este una foarte importantă și are loc exact la un an de la alegerile parlamentare anticipate.

„Această vizită e și mai valoroasă în contextul în care Republica Moldova a primit statutul de țară candidată la Uniunea Europeană”, a subliniat el.

Share