Klaus Iohannis: România va continua să fie alături de Republica Moldova

Klaus Iohannis: România va continua să fie alături de Republica Moldova

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată în vizită oficială la București, a susținut, la Palatul Cotroceni, o conferință de presă împreună cu Președintele României, Klaus Iohannis, informează OFICIAL.

Cei doi oficiali au spus că au avut „discuții foarte consistente, aplicate, cu accent pe multe teme de interes bilateral”.

„Relația noastră apropiată este cu atât mai importantă în contextul regional deosebit de dificil, context generat de războiul de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Așadar, în discuțiile de astăzi, am abordat modalitățile în care efectele acestui război pot fi resimțite cât mai puțin de către cetățenii Republicii Moldova. Am felicitat-o pe doamna Președinte pentru obținerea de către Republica Moldova, cu prilejul Consiliului European din iunie, a statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Este o reușită istorică, pe deplin meritată, un adevărat moment de cotitură pentru viitorul Republicii Moldova. Este o reușită pentru care și România a luptat, pentru că și pentru noi acest rezultat a fost un obiectiv strategic de politică externă”, a declarat Klaus Iohannis.

Totodată, el a dat asigurări că România va continua să sprijine Republica Moldova prin toate pârghiile de care dispune.

„Drumul pe care Chișinăul îl are înainte, pe calea integrării europene, știm că nu este unul ușor. Parcurgerea acestor etape va conduce însă către consolidarea statului de drept și către o societate modernă, prosperă și întemeiată pe valorile democratice europene. Republica Moldova va trebui să îndeplinească într-un orizont de timp cât mai apropiat setul de obiective stabilite prin Opinia prezentată de Comisia Europeană. România va continua să vă fie alături în acest demers”, a menționat oficialul.

Președintele României a precizat că a fost discutat și subiectul securității energetice a Republicii Moldova.

„În context, am discutat despre rolul foarte important și potențialul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău ca element esențial în arhitectura de securitate energetică a Republicii Moldova. În acest cadru, pe lângă conectarea Republicii Moldova la rețeaua europeană de energie electrică, în martie, interconectarea rețelelor de energie electrică din România și Republica Moldova are o relevanță strategică evidentă și am convenit să facem pași decisivi în această direcție”, a adăugat el, subliniind: „vă asigur că România va continua să se implice în acordarea și mobilizarea de asistență concretă în beneficiul Republicii Moldova. Urmărim ca Republica Moldova să poată depăși cât mai rapid crizele multiple cu care se confruntă și să transpună în practică în mod eficient reformele ambițioase asumate de autoritățile de la Chișinău.”

La rândul său, Maia Sandu reiterat aprecierea pentru „consolidarea relațiilor dintre instituțiile noastre”.

„Sunt convinsă că dialogul dintre instituțiile noastre se va intensifica și mai mult, pe măsură ce Republica Moldova va avansa pe calea aderării la Uniunea Europeană. Experiența României în acest domeniu ne va fi foarte utilă”, a menționat ea.

Președintele Republicii Moldova a mulțumit, totodată, României pentru suport și a spus că integrarea europeană va însemna, pentru Moldova, consolidarea unei societăți ghidate de supremația legii și respectarea drepturilor tuturor oamenilor, aderarea la cea mai bogată și prosperă piață, investiții și noi oportunități pentru cetățenii noștri.

„Sprijinul României este cu atât mai prețios cu cât el vine atunci când îl așteptăm mai mult. De mai bine de 5 luni, trăim cu ororile războiului alături. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a aruncat regiunea noastră în incertitudine. Moldova este, după Ucraina, țara cea mai afectată de război. Combinația de crize cu care se confruntă acum Republica Moldova este o povară grea pentru țara mea, o povară pe care nu o putem duce singuri”, a mai spus oficialul.

Maia Sandu a spus că „situația ne cere să acționăm cu urgență maximă și să căutăm soluții alternative pentru a păstra stabilitatea țării și a trece cu bine de iarnă. Moldova are nevoie de soluții pentru securitatea energetică acum! Vrem să cumpărăm gaze din România și este important ca acest lucru să fie posibil cât de curând. Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă și pentru a menține stabilitatea socială în țară.”

„Suntem o țară mică, vulnerabilizată de război, iar cetățenii noștri plătesc cel mai mare preț raportat la venit pentru energie din toată Europa. Pentru gaz plătim deja un preț dublu față de cel pe care îl plătesc consumatorii din România. Republica Moldova, la fel ca toată Uniunea Europeană, depune eforturi pentru a reduce consumul de energie, inclusiv de gaze naturale, și caută soluții de substituire pentru această iarnă a gazelor cu păcură, lemne sau cărbune.

Suntem îngrijorați de securitatea țării noastre. Vecinătatea războiului pune presiuni pe instituțiile statului care asigură securitatea Republicii Moldova. Instituțiile noastre urmăresc cu atenție evoluția situației din regiunea transnistreană, analizăm riscurile la care suntem expuși din interiorul țării. Dar cel mai important, aceste tensiuni de securitate vulnerabilizează și mai mult societatea, în condițiile de creștere a prețurilor, în mod special la resursele energetice”, a mai declarat șeful statului.

Președintele Republicii Moldova și-a exprimat încrederea că „parteneriatul moldo-român ne va ajuta să depășim cu bine și greutățile cauzate de războiul din Ucraina”.

Share