Jeppe Kofod: Danemarca va continua să sprijine Republica Moldova

Jeppe Kofod: Danemarca va continua să sprijine Republica Moldova

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu a susținut o conferință de presă împreună cu omologul său din Regatul Danemarcei, Jeppe Kofod, transmite OFICIAL.

În debutul conferinței, Nicu Popescu a menționat că, ziua de astăzi a început-o cu o vizită la punctul de trecere Palanca. „Am vorbit acolo cu oamenii care sunt nevoiți să se refugieze din cauza războiului, am discutat cu polițiștii de frontieră, cu reprezentanții Biroului de Migrație și Azil, care sunt eroii din prima linie și ajută refugiații să aibă o intrare calmă pe teritoriul Republicii Moldova. Ei, alături de vameși, carabinieri, medici și alți angajații din sectorul public și cetățeni de rând îi ajută în regim constant pe refugiați să se simtă în siguranță”, a spus oficialul.

Totodată, ministrul a apreciat și a mulțumit Danemarcei pentru sprijinul oferit țării noastre.

„În cadrul discuțiilor pe care le-am avut cu ministrul, am discutat despre securitatea regională, am reiterat sprijinul nostru ferm pentru integritatea și securitatea Ucrainei. Am discutat necesitățile pe care le avem pentru continuarea gestionării fluxului de refugiați. Danemarca a coparticipat la aceste eforturi de întărire a capacităților noastre de a primi refugiații, inclusiv prin donații primite, prin Mecanismul European pentru Protecție civilă. Evident acest război din Ucraina afectează grav Republica Moldova, dar acest lucru nu înseamnă că eforturile Guvernului de a îmbunătăți mediul în care trăim cu toții vor înceta. Eforturile continuă, lupta cu corupția continuă, de asemenea, continuă eforturile de a sprijini păturile vulnerabile din societatea noastră și în acest sens, dialogul nostru cu Uniunea Europeană (UE) continuă pe aceste subiecte”, a mai spus Popescu.

Totodată, el a menționat că, Comisia Europeană urmează să se expună pe marginea cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dar țara noastră mizează pe sprijinul Danemarcei în apropierea continuă a Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

„Semnalul pozitiv pe care l-am primit ieri, după Consiliul European de la Versailles este un pas spre apropierea statului de perspectiva de aderare la UE. În același timp, este absolut clar că efortul nostru de aderare este dependent de capacitatea noastră de a continua reformele. Am discutat cu ministrul despre perspectivele imediat următoare. Speranța noastră este că vom putea avansa pe liberalizarea prețurilor la roaming pentru cetățenii care călătoresc între țările noastre. Am mulțumit domnului ministru pentru sprijinul oferit în susținerea presei independente din Republica Moldova. Sperăm că, odată cu finalizarea războiului din Ucraina, vom putea rediscuta din nou dinamizarea relațiilor comerciale dintre Moldova și Danemarca, inclusiv prin organizarea unui Forum moldo-danez al oamenilor de afaceri”, a conchis ministrul de Externe al RM.

Pe de altă parte, ministrul de Externe al Danemarcei, Jeppe Kofod a spus că țara sa își exprimă sprijinul pentru partenerii săi.

„Trecem printr-un moment de mizerie umană și de frică. Sunt impresionat de solidaritatea manifestată de RM prin faptul că primiți refugiații ucraineni cu brațele deschise. Danemarca va continua eforturile pentru a opri acest război din Ucraina. Aplicăm sancțiuni dure și vă asigur că nu ne oprim aici. Nu vom ceda până când Federația Rusă nu se va retrage de pe teritoriul ucrainean”, a precizat ministrul.

De asemenea, el a menționat că, Danemarca sprijină RM la mai multe capitole.

„Guvernul nostru a decis acordarea sumei de 2,6 milioane de euro suplimentar pentru Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiați, inclusiv pentru activitățile din RM. Vom avea grijă ca să fie asigurat și mai mult ajutor. Pe final, vă reamintesc despre Summitul reușit al Parteneriatului Estic, care a avut loc în decembrie 2021, unde țările Parteneriatului Estic împreună cu UE au convenit asupra unui program complex de asigurare a rezilienței. Danemarca va continua să sprijine RM. Visul dvs. de a fi parte a familiei europene este unul care trebuie să devină realitate”, a conchis Jeppe Kofod.

Doina Buruiană

Share