Irina Vlah: Tot mai puțini copii se nasc în Moldova… În acest ritm, în curând nu va mai rămâne nimic din poporul nostru

Irina Vlah: Tot mai puțini copii se nasc în Moldova… În acest ritm, în curând nu va mai rămâne nimic din poporul nostru

„Tot mai puțini copii se nasc în Moldova. În 2023, în țară s-au născut doar 24 de mii de copii. Înainte de timpurile PAS-ului, într-un an se nășteau peste 30 de mii pe an. În acest ritm, în curând nu va mai rămâne nimic din poporul nostru” – a constatat Irina Vlah, președinte al Asociației „Platforma Moldova”, informează OFICIAL.

Potrivit spuselor sale, pentru ca o familie tânără să-și dorească să aibă un copil, apoi un al doilea și al treilea copil, trebuie să existe o grădiniță gratuită; școala să fie în apropiere și nu într-un sat vecin; copiii trebuie să aibă un loc unde să facă sport sau muzică; părinții să aibă locuri decente de muncă.

„În 2015, m-am confruntat cu aceeași problemă când echipa noastră a venit la putere în Găgăuzia. Ne-am dat seama că până nu vom crea condiții pentru viață, nicio promovare nu-i va impune pe oameni să nască mai mulți copii. Nu am închis școli, am construit cinci grădinițe noi, un spital nou, am oferit mese gratuite tuturor elevilor și am deschis centre gratuite pentru copii. Le-am oferit mamelor tinere adaosuri gratuite pentru copii și am plătit indemnizații suplimentare. Da, nu am rezolvat toate problemele, dar cel puțin oamenii au simțit că își pot întemeia o familie aici, că aici există un viitor.

La fel se poate face în toată Moldova! Pentru ca oamenii să vadă rostul să rămână aici, să întemeieze familii, să crească copii… Dar ce vedem? Autoritățile economisesc pe baza copiilor, dar sunt gata să cheltuiască miliarde pe radare și arme inutile. Atunci am o întrebare: acest guvern chiar are nevoie de Moldova ca stat?”, a mai spus politiciana.

Share