Irina Vlah reacționează la declarațiile deputatului Adunării Populare a Găgăuziei privind fraudarea scrutinului prezidențial în regiune!

Irina Vlah reacționează la declarațiile deputatului Adunării Populare a Găgăuziei privind fraudarea scrutinului prezidențial în regiune!

Bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, vine cu o reacție la declarațiile deputatului Adunării Populare a Găgăuziei, Serghei Cernev, care a susținut că în raionul Vulcănești, medicii și învățătorii au fost obligați să fotografieze buletinele de vot și să le transmită celor de la conducere pentru cine au votat, informează OFICIAL.

„Din păcate asistăm la un flux de afirmații iresponsabile, referitoare la procesul electoral”, reacționează Vlah.

În același timp, ea susține că pentru a face claritate comunică următoarele: „Instituția responsabilă de organizarea și realizarea alegerilor Președintelui Republicii Moldova este Comisia Electorală Centrală. Autoritățile executive sunt obligate să acorde tot suportul pentu a organiza procesul, și atât. În fiecare secție de vot au fost observatori, care au monitorizat procesul, și au avut toate instrumentele necesare pentru a interveni în caz de necesitate. Observatorii și experții locali și internaționali au prezentat opinia dânșilor despre calitatea organizării și realizării procesului electoral, și au apreciat pregătirea și realizarea procesului electoral drept una foarte bună. Alegătorii au avut posibilitatea să își exprime liber votul de încredere și să păstreze secretul alegerii”, scrie Vlah, pe Facebook.

Totodată, ea spune că orice afirmație de genul celor făcute de Cernev sunt iresponsabile și reprezentă presiuni asupra persoanelor implicate în pregătirea și realizarea alegerilor. „Credem că, fiece persoană politică are misiunea să contribuie la creșterea încrederii în capacitatea instituțiilor statului de a asigura realizarea corectă a proceselor de care sunt responsabile și să vină cu sugestii raționale de îmbunătățire. Generarea falsurilor și discreditarea instituțiilor sunt dovadă a egoismului politic personal și a nedorinței de a contribui la dezvoltare societății și economiei”, a adăugat Vlah.

Mihaela Rotari

Share