Irina Vlah, despre soluționarea conflictului transnistrean: Consider că formatul 5+2 încă nu și-a epuizat potențialul
Irina Vlah, ex-bașcan al Găgăuziei, președinte al grupului de inițiativă privind crearea Partidului Republican „Inima Moldovei”, consideră că soluția conflictului transnistrean poate fi identificată prin intermediul platformei de negocieri în format 5+2. Despre aceasta ea a vorbit în cadrul unui interviu acordat Agenției Ria Novosti.
„Cred că formatul „5+2”, care include Rusia, nu și-a epuizat încă potențialul. Da, acum există o situație în care acest format nu poate funcționa pe deplin, dar în viitor totul se poate schimba. Partidul Republican „Inima Moldovei” are un program de rezolvare a problemei transnistrene, care se bazează pe câteva principii importante – comunicarea constantă la nivelul Președintelui Republicii Moldova și liderul regiunii transnistrene, dezvoltarea unor noi măsuri de încredere între cele două maluri şi exclusiv un caracter pașnic al soluționării diferendului. Vom putea face din Nistru un simbol al păcii, iar la alegerile parlamentare vom prezenta viziunea noastră unui public larg”, a precizat Irina Vlah.
În același interviu, politiciana a vorbit și despre relația Republica Moldova cu NATO. „În ultimii ani, reprezentanții conducerii Moldovei au făcut într-adevăr declarații despre preferința privind aderarea la NATO. Sunt împotriva unui astfel de curs. Conform Constituției, Republica Moldova este un stat neutru. Apropo, la începutul acestui an am propus ca, alături de referendumul Maiei Sandu privind integrarea în UE, să fie organizat și un referendum privind neaderarea în alianțe militare. Regimul Maiei Sandu a fost împotrivă, pentru că știe că majoritatea cetățenilor noștri nu vor susține niciodată participarea țării la alianțe militare”, a precizat politiciana.
Irina Vlah a spus că, în ultimii ani poltica externă a Republicii Moldova a fost transformată într-un instrument pentru promovarea interesului guvernării.
„Interesele reale care ar fi trebuit să stea la baza politicii externe au fost complet ignorate. Am promovat întotdeauna un alt principiu: țările mari fac politici mari, iar țările mici fac politici inteligente. Moldova trebuie să fie acolo unde sunt interesele cetățenilor noștri, iar pentru aceasta trebuie să reconsiderăm principiile politicii externe. Partidul Republican „Inima Moldovei” va insista asupra adoptării unui nou concept de politică externă, care să permită ţării noastre să ocupe o poziţie mai puternică pe arena internaţională”, a menționat ea.
Cât privește relația cu Rusia, Irina Vlah a spus că, atât timp cât la putere va fi actuala guvernare, acestea nu au cum să se îmbunătățească.
„Sandu crede în mod eronat că, dacă ai relații bune cu Occidentul, atunci cu siguranță trebuie să ai relații proaste cu Rusia. Propunem o abordare diferită în politica externă, Moldova ar trebui să construiască relații bazate pe prietenie și respect reciproc. Moldova ar trebui să caute prieteni, nu dușmani. Desigur, relațiile dintre Moldova și Rusia trebuie îmbunătățite și dezvoltate, iar aceasta nu este doar o declarație politică, ci o concluzie la care ajungem în urma analizării intereselor comune în diverse domenii. Există un potențial semnificativ în această relație care nu a fost încă realizat și trebuie valorificat în beneficiul cetățenilor ambelor țări”, a mai spus politiciana.