IRI anunță componența misiunii sale de observare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019

IRI anunță componența misiunii sale de observare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019

Institutul Internațional Republican (IRI) anunță componența misiunii sale de observare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, precum și lansarea portalului electoral IRI Moldova Election Snapshot, transmite OFICIAL.

Potrivit unui comunicat de presă, delegația de observatori va fi condusă de fostul membru al Congresului SUA și actualul membru al Boardului de Administrare IRI, Jim Kolbe, care urmează să ajungă în Moldova pe 19 februarie. Acesta va fi însoțit la conducerea misiunii de către Vicepreședintele pentru Programe al IRI, Scott Mastic, și Directorul Regional pentru Eurasia al IRI, Stephen Nix.

De asemenea, delegația va include 25 de observatori pe termen scurt, printre care:

  • Excelența Sa Victor Ashe, fostul Ambasador al Statelor Unite în Polonia
  • Jason Emert, Președintele Federației Naționale a Tinerilor Republicani
  • Brenda Furniere, Șefa de cabinet a Președintelui Partidului Popular European
  • Agnieszka Gmys-Wiktor, Ofițer de programe a Fondului Național pentru Democrație (NED)
  • Eva Gustavsson, Directoare, Fundația Jarl Hjalmarson
  • Hana Hopko, Deputată în Rada Supremă a Ucrainei
  • Barry Jackson, fostul Șef de cabinet al Președintelui Camerei Reprezentanților și fost Consilier Superior al Președintelui Statelor Unite
  • Laurynas Kasciunas, Deputat în Parlamentul Lituaniei
  • James Kirchick, Corespondent Străin, cercetător invitat al Institutului Brookings
  • Johnathan Olsson, Manager principal de proiect la Fundația Jarl Hjalmarson
  • Corina Rebegea, Directoare a Inițiativei SUA-România și Cercetătoare rezidentă la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene
  • Grady Summers, Vicepreședinte executiv și Ofițer principal pentru Tehnologii al FireEye

„Observatorii pe termen scurt se vor alătura celor 14 observatori internaționali pe termen lung, care se află în mai multe localități din Republica Moldova din decembrie 2018, precum și celor trei analiști care se ocupă de cercetarea în profunzime a cadrului media, electoral și legislativ al țării.

Înainte de alegeri, delegații vor participa la ședințe de informare cu reprezentanții partidelor politice și reprezentanții autorităților electorale din Moldova. De asemenea, aceștia vor fi informați în privința drepturilor și obligațiilor observatorilor internaționali, precum și în privința legislației electorale a Republicii Moldova. Ulterior, delegații vor pleca în diverse localități din țară, unde vor observa secțiile de votare, pentru a identifica și evalua punctele forte și slabe ale sistemului electoral moldovenesc, inclusiv cadrul normativ, procesul de votare, numărarea voturilor și raportarea acestora. IRI va veni cu o declarație preliminară asupra constatărilor delegației după ziua alegerilor”, se menționează în comunicat.

De asemenea, IRI anunță lansarea site-ului Moldova Election Snapshot, un portal dinamic, care își propune să relateze activ și în timp real despre alegeri. Platforma online oferă constatări-cheie din partea observatorilor de pe teren, o hartă interactivă care arată prezența misiunii de monitorizare pe teritoriul Moldovei și va conține analize în profunzime pe măsura desfășurării procesului electoral.

Doina Secrieru

Share