Ipoteză-șoc: Noul Guvern ar putea fi format din reprezentanții a două partide

Ipoteză-șoc: Noul Guvern ar putea fi format din reprezentanții a două partide

Republica Moldova ar putea fi condusă de un guvern minoritar, format din reprezentanţii Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi ai Partidului Democrat (PD). Cele două partide, care au împreună 42 de mandate de deputat, ar putea fi susţinute la învestirea noului Guvern de către cei 20 de deputaţi comunişti, dacă vor satisface un şir de cerinţe ale PCRM.

Cu referire la surse din cadrul PCRM, care au solicitat anonimatul, comuniştii vor ca, în schimbul votului lor, să le revină funcţia de Preşedinte al Parlamentului, conducerea a minimum trei instituţii de stat aflate sub control parlamentar, dar şi ca Prim-ministru să fie „o persoană apolitică, un tehnocrat care nu are nimic în comun cu PLDM sau PD”.

„În acest caz, am putea vorbi în termeni reali despre votarea noului Guvern. Noi nu vrem să participăm la guvernare – pot să-şi împartă între ei Guvernul cum doresc. Pe noi ne interesează ca Primul ministru să fie un tehnocrat, care să poată rezolva problemele ţării, dar nu să-şi facă PR de dimineaţa pînă seara, iar noi să putem executa un control oarecare asupra guvernării prin intermediul anumitor instituţii de stat”, a spus sursa.

Sursa: tribuna.md

Share