Ion Hadîrcă: Chişinăul a jucat un rol important în mişcarea de eliberare naţională a românilor basarabeni

Ion Hadîrcă: Chişinăul a jucat un rol important în mişcarea de eliberare naţională a românilor basarabeni

Duminică, la Chişinău, scrutinul pentru alegerile anticipate ale primarului general al municipiului Chişinău l-a scos învingător pe Andrei Năstase, liderul partidului antioligarhic Demnitate şi Adevăr, exponentul unei alianţe preelectorale proeuropene formate din trei partide, un oponent şi un critic aspru al regimului dominat de Partidul Democrat, aflat la guvernare În Republica Moldova. Declarația a fost făcută de președintele Partidului Liberal Reformator (PLR), senatorul de Vaslui, Ion Hadîrcă, în Parlamentul României, informează Oficial.

„Astfel, prin înfrângerea candidatului socialist şi victoria forţelor proeuropene, decorul politic al Chişinăului îşi reconfigurează opţiunile. Durata mandatului câştigat de Andrei Năstase este scurtă,de un an de zile. Importanţa lui însă este majoră. Istoriceşte vorbind, Chişinăul a jucat un rol important în mişcarea de eliberare naţională a românilor basarabeni de la sfârşitul secolului trecut, tot aşa, precum a fost şi declanşatorul Marii Uniri şi a consolidării României Mari. Chişinăul a fost inima şi sufletul acelor mari evenimente care au dat, ca prin minune, sens şi formă aspiraţiilor naţionale în vremuri grele, de cumpănă”, se mai menționează în discursul senatorului.

El mai comunică și despre unitatea partidelor de dreapta. „Victoria de duminică a partidei proeuropene a fost posibilă datorită unităţii de care a dat dovadă pe ultima sută de metri partidele anti-oligarhice, pro-europene şi unioniste. Mă bucur, că Partidul Liberal Reformator din Republica Moldova, pe care îl reprezint aici, a militat şi militează pentru consolidarea acestor forţe. Victoria redă speranţa repunerii ferme a Republicii Moldova pe drumul european, în alegerile parlamentare din toamnă”, a precizat el.

Hadîrcă, totodată, a vorbit și despre campania electorală, care a avut loc în municipiul Chișinău. „Anevoioasa campanie care a precedat acest scrutin municipal demonstrează şi faptul că Republica Moldova se mai află în convulsiile abandonului şi sfâşierilor intereselor geopolitice. Ei i se pregăteşte înfundarea pas cu pas într-o zonă gri, departe de România şi de Uniunea Europeană. Modelul de guvernare dorit de alianţa dintre marii corupţi şi coloana a cincea rusească, aflată azi la putere în Republica Moldova, este cel de la Moscova, al lui Putin, şi nicidecum cel democratic european. Mankurtismul, sărăcia, depopularea, debusolarea tineretului, şi sfidarea legilor democratice sunt sirenele sinistre ale cântecului de pierzanie pregătit Republicii Moldova”; a declarat el.

Prin urmare, în cadrul aceluiași discurs, senatorul l-a felicitat pe candidatul Platformei DA. „Cu atât mai valoroasă este victoria lui Andrei Năstase şi a partidei antioligarhice, unionist-proeuropene, obţinută în alegerile de duminică de la Chişinău. Sincere felicitări şi succese, domnule Primar General al Chişinăului românesc, Andrei Năstase!”, a vorbit el.

Mihaela Rotari

Share