Ion Chicu, despre modificările aduse Codului Muncii: Sunt anticonstituționale și lezează grav dreptul salariaților

Ion Chicu, despre modificările aduse Codului Muncii: Sunt anticonstituționale și lezează grav dreptul salariaților

Liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), Ion Chicu, afirmă că modificările aprobate ieri de Parlament privind Codul Muncii sunt anticonstituționale, informează OFICIAL.

Potrivit politicianului, acestea lezează grav drepturile salariaților și oferă PAS-ului dreptul nestingherit de a alunga oamenii din sectorul public, fără a mai putea fi restabilite la serviciu.

„Ieri, gruparea PAS din Parlament a votat în prima lectură schimbarea legislației astfel, ca salariatul concediat ilegal de angajator să nu fie obligatoriu reangajat și să i se achite salariul ratat pe toată durata concedierii, chiar dacă există o decizie a instanței ce stabilește caracterul ilegal al concedierii salariatului.

Printre semnatarii inițiativei se numără și „petrolistul” Marian Radu – „materia cenușie” a PAS-ului, care ne asigura în octombrie trecut, că modificările propuse de el vor face oridine pe piața respectivă, iar prețurile la benzină și motorină nu vor mai crește cum creșteau…

Urmare a modificărilor operate în articolele 89 și 90 din Codul Muncii, dacă instanța va decide că salariatul a fost concediat ilegal, angajatorul obține dreptul de a decide singur dacă-l reangajează sau nu. Angajatorul poate decide ca în locul reangajării, să-i achite salariatului salariul mediu pentru perioada disponibilizării ilegale în mărime de până la 9 luni, nu mai mult. Deci, dacă procesul în instanță durează ani de zile, cum la noi se întâmplă în majoritatea cazurilor, omul va putea beneficia de maximum 9 luni compensare a salariului și refuzul angajatorului de restabilire la serviciu”, spune Ion Chicu.

LIderul PDCM spune că Codul Muncii necesită ajustări pentru a oferi angajatorilor mai multe posibilități de a eficientiza activitatea, dar asemenea modificări, care oferă dreptul angajatorului de a alunga oamenii ilegal de la serviciu, fără ca ei măcar prin instanță să-și poată redobândi dreptatea și dreptul la muncă, este „culmea obrăzniciei acestei guvernări analfabete”.

Share