Întrebările unui deputat cu privire la Planul Național de Imunizare Anti-Covid-19

Întrebările unui deputat cu privire la Planul Național de Imunizare Anti-Covid-19

Planul Național de Imunizare Anti-Covid-19 aduce o anumită claritate privind modul în care urmează să fie administrat vaccinul, dar rămân mai multe întrebări neelucidate, susține deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dan Perciun, informează OFICIAL. 

În acest fel, parlamentarul enumeră:

  1. Când, totuși se așteaptă Ministerul să fie administrate primele vaccinuri în Moldova? Ori “va putea beneficia” și “va beneficia” sunt 2 lucruri diferite.
  1. Câte vaccinuri, mai exact, vor fi în acest prim lot de care am putea beneficia în ianuarie?
  1. Câte vaccinuri se așteaptă Ministerul că vor fi administrate lunar începând cu luna februarie? Cu alte cuvinte care este viteza de vaccinare preconizată și când ne putem aștepta ca cel puțin 20% din populație să fie vaccinată. Teoretic, Ministerul ne dă asigurări că această cantitate este deja rezervată pentru Republica Moldova respectiv ar fi posibil să se planifice o valorificare pe luni.
  1. Câte persoane sunt în fiecare grup prioritar și de câte vaccinuri avem nevoie pentru fiecare? Câți lucrători din domeniul medical, câte persoane cu vârste de peste 60 de ani, câți lucrători din domeniul asistenței sociale etc.?
  1. Având în vedere că ni se spune că “am putea beneficia” de vaccin deja în ianuarie – despre ce tip de vaccin vorbim? AstraZeneca sau alt producător?
  1. Ministerul a evitat să includă în Plan donația de 200.000 de vaccinuri care urmează a fi oferite gratuit de către România. De ce?
  2. Ce proporție din populație se așteaptă Ministerul că va accepta să fie vaccinată și ce bugete se planifică a fi alocate pentru a informa populația?

Mihaela Rotari

Share