Inițiativa BCS – crearea unei Comisii de anchetă ce va stabili factorii politici care au stat la baza furtului secolului

Inițiativa BCS – crearea unei Comisii de anchetă ce va stabili factorii politici care au stat la baza furtului secolului

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Vlad Batrîncea, Vasile Bolea și Petru Burduja, în cadrul unui briefing, astăzi, au anunțat inițiativa fracțiunii de a crea o Comisie de anchetă parlamentară pentru elucidarea circumstanțelor emiterii Garanțiilor de stat nr. 807/2014 și nr. 101/2015, precum și a emisiunii monedei naționale în valoare de 9,5 miliarde de lei și, respectiv, de 5,34 miliarde de lei de către Banca Națională a Moldovei, care au prejudiciat statul cu 14 mlrd. de lei (Comisie de anchetă a Parlamentului care va stabili factorii politici care au stat la baza furtului secolului), informează OFICIAL.

Inițiativa deputaților vine drept urmare a deciziei Curții Constituționale din 22 aprilie curent, emisă la sesizarea deputaților PSRM din vara anului 2021 care au solicitat opinia Înaltei Curți privind constituționalitatea Legii prin care s-au emis garanții bancare în 2014 și 2015 și a hotărârilor de guvern care au acoperit furtul miliardului.

Socialiștii au atras atenția că, deși Curtea Constituțională a indicat asupra inadmisibilității sesizării deputaților PSRM, totodată Înalta Curte a stabilit că în anii 2014, 2015 autoritățile publice au executat unele hotărâri ale Guvernului nepublicate în Monitorul Oficial al Republicii Moldova; Banca Națională a efectuat emisiuni monetare importante fără a avea la bază o decizie a Parlamentului prevăzută de articolul 130 alin. (3) din Constituție; acordarea garanțiilor de stat și a creditelor de stat a avut loc fără un control al Parlamentului, conform articolul 66 lit. i) din Constituție etc.

„Parlamentul are capacitatea de a stabili toți factorii politici care au stat la baza furtului secolului, va putea da numele persoanelor care au participat la acele fărădelegi, după care Procuratura și organele de drept vor avea de muncit astfel încât statul Republica Moldova să beneficieze de despăgubiri și să prevaleze interesul public” – au menționat ei.

Deputații au amintit că în urma acțiunilor elitei politice din anii 2014 și 2015 statul Republica Moldova a fost prejudiciat cu 14 mld de lei, rambursarea cărora a fost pusă pe spatele cetățenilor. Astfel, ținând cont și de rata procentuală aplicată acestei sume, până în anul 2041 cetățenii țării noastre sunt obligați să achite în total 25 miliarde de lei, or câte 1 mld. de lei anual.

Share