În urma negocierilor între Ministerul Economiei și Infrastructurii cu transportatorii de pasageri, s-a ajuns la o înțelegere

În urma negocierilor între Ministerul Economiei și Infrastructurii cu transportatorii de pasageri, s-a ajuns la o înțelegere

În urma negocierilor între Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) cu transportatorii de pasageri, s-a ajuns la o înțelegere, care va fi consemnată printr-un ordin al ministrului cu privire la implementarea categoriilor de confort în transportul de pasageri și ajustarea tarifelor din această perspectivă, transmite OFICIAL.

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a spus că ordinele vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020. „Am încheiat negocierile. Pentru noi era foarte important, în primul rând, să asigurăm funcționalitatea sistemului. În al doilea rând, este partea de calitate a serviciilor și siguranța la transportarea pasagerilor. Suntem gata să semnăm ordinele”, a spus Anatol Usatîi.

La rândul său, secretarul de stat Iulian Postică a spus că, odată cu întrebarea privind ajustarea tarifelor, s-a pus și întrebarea confortului pasagerilor, calitatea și siguranța. „În discuțiile avute am căutat să avem un mecanism viabil de asigurare a calității. Noi înțelegem că ajustarea tarifelor este condiționată de sporirea confortului, a calității și siguranței. Noi am decis aplicarea unui mecanism de ajustare a tarifelor, dar corelat cu sporirea calității în transport. MEI urmează să aprobe astăzi un ordin prin care să fie descris un mecanism de încadrare pe categorii de confort, cerințele de încadrare a vehiculelor pe categorii de confort.

Începând cu 1 februarie până la 1 octombrie 2020 toate unitățile de transport în baza unor grafice să treacă această încadrare pe categorii de confort. Această testare se va face la stațiile de inspecție tehnică. Certificatele vor fi eliberate de ANTA. Categoriile de confort sunt în corespundere cu normele si practicile înregistrate la nivel european”, a spus Iulian Postică.

Astfel, tariful va fi diferențiat pe categorii de confort și va constitui 60 bani/km pentru categoria de bază de confort și 70 bani/km pentru categoria superioară de confort pentru transportul interurban.

Tarifele vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020, iar inspecția pentru stabilirea categoriei de confort va începe cu 1 februarie 2020.

Fiecare operator de transport urmează să încadreze până în aprilie cel puțin 1/3 din vehicule, până la 1 iunie 2/3 și toate până la 1 octombrie.

Dacă autovehiculul nu corespunde categoriei de confort, unitatea va fi eliminată din circulație.

Pe parbrize va fi indicată categoria de confort al transportului.

Cristina Parfeni

Share