În jumătate de an, R. Moldova a fost tranzitată de 580 mii oameni din Ucraina

În jumătate de an, R. Moldova a fost tranzitată de 580 mii oameni din Ucraina

În ultimele șase luni, țara noastră a fost tranzitată de peste 580 000 de oameni din Ucraina din totalul celor peste 6,7 milioane care și-au părăsit locuințele pentru a se salva de război. Peste 89 de mii de refugiați din Ucraina se află în prezent pe teritoriul Republicii Moldova. Informațiile au fost oferite astăzi de colonelul Adrian Efros, șeful Centrului Unic de Gestionare a Crizei.

„Astăzi, când țara vecină a Republicii Moldova marchează Ziua Independenței, se face exact jumătate de an de când Rusia a pornit războiul împotriva Ucrainei. Țara noastră a fost alături de cetățenii ucraineni în toată această perioadă. Zeci de mii de familii au deschis ușile caselor pentru rudele și prietenii lor din Ucraina sau pentru oameni pe care nu i-au cunoscut vreodată, dar au decis să-i ajute. Guvernul Republicii Moldova, prin constituirea Centrului Unic de Gestionare a Crizei, a oferit tot suportul necesar într-o criză umanitară fără precedent pentru această regiune”, a declarat Adrian Efros.

În perioada februarie-august 2022, peste 65 000 de persoane au fost înregistrate și cazate în cele 130 de centre provizorii și centre de plasament temporar a refugiaților, deschise de la începutul războiului. Astăzi, în țară, mai sunt active 74 de centre cu o capacitate totală de 5500 de locuri. În toate centrele, refugiații din Ucraina sunt cazați gratuit și au acces la toate serviciile necesare, inclusiv internet. Datorită implicării partenerilor externi și a ONG-urilor, toate centrele sunt asigurate cu hrană. În această perioadă, au fost distribuite peste 1,5 mil. de mese calde oferite de partnerii de dezvoltare.

Aproape 20 de mii de solicitări de asistență medicală primară, de urgență sau spitalicească au fost înregistrate în aceeași perioadă. Dintre acestea, nu mai puțin de 9201 s-au referit la copii și 3219 la femei însărcinate. 129 de femei din Ucraina au născut în Republica Moldova. De asemenea, pentru gestionarea crizei refugiaților, Republica Moldova a primit donații medicale considerabile – echipament și medicamente necesare asistenței tuturor pacienților atât a celor din Ucraina, cât și a cetățenilor noștri.

Guvernul Republicii Moldova a asigurat acces la educație pentru copiii din familiile refugiate. Pentru că autoritățile ucrainene facilitează și încurajează continuarea studiilor copiilor refugiați în cadrul instituțiilor de învățământ ucrainene prin intermediul învățământului online, autoritățile, împreună cu partenerii de dezvoltare și pe platforma Centrului Unic de Gestionare a Crizei, au asigurat accesul gratuit la internet în cadrul Centrelor de plasament pentru toate persoanele refugiate din Ucraina. Mai mult, în peste 10 centre de plasament temporar, cu un număr sporit de copii, au fost create săli de clasă, prin dotarea acestora cu computere și mobilier. În prezent, înainte de începerea anului școlar, aproape 6000 de copii se află la evidență școlară. Iar în perioada vacanței de vară, cu efortul comun al CUGC, MEC și MMPS, precum și cu sprijinul partenerilor externi, a fost asigurată odihna a peste 1000 de copii refugiați în 40 de tabere de vară din țară.

Pe contul trezorerial unic deschis de Republica Moldova pentru donații s-au adunat până acum 162 560 151 lei, care au fost utilizați deja în proporție de 73%. Mai multe detalii despre cheltuielile realizate, găsiți aici: https://bit.ly/3PQzHcu. La rândul său, și țara noastră a oferit Ucrainei ajutor umanitar în valoare totală de 43,7 milioane lei.

Până în prezent, Moldova a recepționat 587 de loturi umanitare destinate refugiaților, în valoare totală de peste 323 000 000 lei. În acest sens, mai mult de 30 de state au oferit și continuă să ofere sprijin RM.

„Peste 92 de parteneri externi sprijină în prezent eforturile Guvernului în gestionarea crizei, atât pentru susținerea refugiaților, cât și a cetățenilor Republicii Moldova. Rolul fiecărui partener internațional este esențial și, pe această cale, aducem mulțumiri pentru implicare și contribuție, datorită căreia Republica Moldova, în ultima jumătate de an, a reușit să răspundă necesităților refugiaților din țara vecină și a comunității gazdă de la noi”, a declarat șeful Centrului Unic de Gestionare a Crizei.

Agenția ONU pentru Refugiați a acordat până acum 5 tranșe de plăți cash (cu 220 689 de plăți unice), de care au beneficiat aproape 67 de mii de persoane refugiate sau aproape 28 500 de familii. În paralel, Programul Alimentar Mondial a susținut familiile gazdă din Republica Moldova. În prezent, aproape 11 000 de familii s-au înscris în program, iar peste 8 200 au primit ajutor financiar. În total, vor fi ajutați aproape 25 de mii de cetățeni moldoveni, care găzduiesc cca 33 de mii de refugiați.

Refugiații din Ucraina sunt invitați în continuare să acceseze dopomoga.gov.md pentru informații utile sau să sune la linia verde 0 800 800 11, care până în prezent a recepționat 13 743 de apeluri.

Share