În 1998 participa la ceremoniile dedicate vizitei lui Jacques Chirac. „Au trecut 24 de ani, astăzi am avut un prânz de lucru cu Președintele Macron”

În 1998 participa la ceremoniile dedicate vizitei lui Jacques Chirac. „Au trecut 24 de ani, astăzi am avut un prânz de lucru cu Președintele Macron”

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, își aduce aminte când pentru prims dată l-a văzut pe Președintele Republicii Franceze în vizită la Chișinău, informează OFICIAL. 

În 1998 a participat la ceremoniile legate de vizita lui Jacques Chirac.

„Dacă țin minte bine, erau flori și stegulețe în Piața Marii Adunări Naționale. Eram unul dintre mulții elevi „francofoni” de la Asachi”, spune Spătari.

De atunci au trecut 24 de ani.

„Între timp, am studiat și lucrat în Franţa, am cunoscut modelul social francez din interior.

Apoi am revenit în Moldova. Din august 2021, împreună cu echipa ministerului, am implementat mai multe mecanisme inspirate din practica franceză:

🔹 pensia anticipată pentru carieră lungă („retraite anticipée pour carrière longue” în Franța),
🔹 regimul de subvenționare a activității reduse pentru susținerea companiilor care au dificultăți economice („activité partielle”),
🔹 acum lucrăm la crearea și subvenționarea creșelor familiale („micro-crèches”).

Sunt încă multe bune practici pe care le putem şi le vom prelua din Franța”, spune Spătari .

Ieri, ministrul a avut un prânz de lucru cu președintele Macron.

„La propunerea preşedintelui francez de a crea o Uniune Politică Europeană ca un complement (și poate o etapă intermediară) al Uniunii Europene, am sugerat să fie adăugat prefixul Socio-. Pentru că orientarea pro-europeană a țării noastre trebuie să se traducă nu numai prin convergența instituțională și transpunerea celor mai bune mecanisme (asta facem!), dar şi printr-o convergență a standardelor de viață, iar pentru asta avem nevoie de susținerea, tehnică și materială, a Comisiei Europene.

Înțeleg că nu este important cum se numește pisica, important e să prindă şoareci, dar am impresia că acum mai mult ca niciodată este necesar să promovăm politici sociale, iar Franța este un adevărat model în acest sens.

Sper ca vizita de azi a Președintelui Macron să motiveze companiile franceze să investească în Moldova, iar investițiile să nu vină doar cu capital, dar și cu responsabilitatea față de salariați de care dau dovadă firmele franceze în țara lor.

Vive la France! 🇨🇵
Vive la Moldavie! 🇲🇩”  adaugă ministrul Spătari.

Share