Ilan Șor insistă că Moldova este un stat neutru și condamnă atacurile la adresa statutului de neutralitate a țării

Ilan Șor insistă că Moldova este un stat neutru și condamnă atacurile la adresa statutului de neutralitate a țării

Ilan Șor condamnă repetat tentativele disperate ale guvernării PAS și a Maiei Sandu de a intensifica cooperarea cu alianța politico-militară NATO. Totodată, Partidul „ȘOR” insistă asupra faptului ca subiectul privind principiul neutralității permanente a Republicii Moldova, prevăzut în Constituție, să fie supus referendumului republican. Afirmații în acest sens au fost făcute de președintele Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, pe pagina sa de Facebook.

Ilan Șor își exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul că principiul constituțional al neutralității Republicii Moldova este tot mai des afectat de acțiuni și declarații iresponsabile și extrem de periculoase din partea celei mai dezastruoase guvernări din istoria țării – guvernarea PAS și a Maiei Sandu.

„În contextul unui conflict militar în regiune, atacul la adresa statutului de neutralitate al Republicii Moldova a continuat, în aceste zile, cu afirmații tari făcute la Cartierul General al NATO, de către unii demnitari PAS. Șefa celui mai nepopular Guvern din istoria țării, Natalia Gavrilița vorbește despre finalizarea discuțiilor cu NATO privind modul de implementare a „pachetului adaptat al programului de consolidare a capacităților de apărare”, fără ca societatea moldovenească să cunoască detalii despre această apropiere a Chișinăului de blocul militar Nord Atlantic. În același timp, tot de la oficiul central al NATO din Bruxelles, vicepremierul și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, pune cruce pe statutul de neutralitate, declarând că „neutralitatea Republicii Moldova nu este suficientă pentru a asigura și securitatea în republică, și în regiune”, a menționat liderul Partidului „ȘOR”.

Prin urmare, Ilan Șor insistă ca subiectul privind statutul de neutralitate al Republicii Moldova să fie supus referendumului republican constituțional.

„Pornind de la respectul față de Legea Supremă a Republicii Moldova, ținând cont de voința dominantă a cetățenilor de a păstra neutralitatea și evidențiind necesitatea păstrării păcii în țara noastră, Partidul „ȘOR” condamnă în mod repetat tentativele disperate ale guvernării PAS și a Maiei Sandu de a băga Moldova într-un bloc militar. Repetăm că statutul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova poate fi schimbat exclusiv prin referendum național. Îndemnăm conducerea iresponsabilă de la Chișinău să supună acest subiect la referendum, dacă au curaj să o facă. Totodată, evidențiem că neutralitatea este o garanție sigură pentru securitatea țării noastre, atunci când este o conducere profesionistă, echilibrată, responsabilă și cu dragoste față de propriul popor. Or, Guvernarea PAS și a Maiei Sandu este un dezastru pentru țară, care oricând poate provoca focare de conflict sau chiar război”, a conchis Ilan Șor.

Share