Ilan Șor: Criza energetică din Moldova este, de fapt, o schemă de jecmănire a cetățenilor

Ilan Șor: Criza energetică din Moldova este, de fapt, o schemă de jecmănire a cetățenilor

Criza energetică din Moldova reprezintă, de fapt, o schemă de jecmănire a cetățenilor, pusă la cale și de pe urma căreia beneficiază impostorii din PAS și Maia Sandu. Afirmația îi aparține liderului Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, și a fost exprimată într-o postare pe pagina sa de Facebook. Ilan Șor mai susține că starea de urgență privind deficitul de gaze naturale este una artificială și că, în perioada 2021-2022, Moldova a avut cel mai mare consum de gaze din ultimii zece ani. 

„Potrivit datelor oficiale, în 2021, Republica Moldova, cu excepția regiunii transnistrene, a avut un consum de 1,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale, ceea ce reprezintă cel mai mare consum anual din ultimii zece ani, care maximum atingea nivelul de 1,1 miliarde de metri cubi de gaze. Cu toate acestea, în toamna anului 2021, a început isteria mediatică privind întreruperile livrărilor de gaze naturale către populație, care a dus la instituirea de către Guvern a stării de urgență și crearea Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), care și-a depășit cu mult atribuțiile și și-a asumat toate competențele posibile, inclusiv ale puterii executive, legislative și judecătorești. Totodată, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, precum și alți funcționari și demnitari de stat au pregătit opinia publică privind deficitul de gaze, au jonglat cu termeni tehnici pentru a crea confuzie și panică, arătând totodată că sunt vajnici și că încearcă să caute soluții pentru a depăși așa-numitele dificultăți. În realitate, în octombrie 2021, Republica Moldova era aprovizionată cu cantități suficiente de gaze naturale și nu erau premise semnificative de a achiziționa la prețuri exagerate, de pe bursele internaționale”, a menționat Ilan Șor.

De asemenea, liderul Partidului „ȘOR” susține că furtul în domeniul energetic este unul de proporții și a fost pus la cale de reprezentanți ai Guvernului Maiei Sandu.

„1,7 miliarde lei au fost scoși din bugetul țării, în lipsa unei necesități stringente, pe fundalul unei crize energetice improvizate, care au avut două destinații: Asigurarea „Moldovagaz” și, respectiv, „Gazprom”, cu lichidități provenite din contribuțiile populației Republicii Moldova și inițierea unor procurări de gaze, absolut neîntemeiate, de către „Energocom”. Așadar, în perioada 2021 – 2022, furtul în domeniul energetic este unul de proporții, cu implicarea întreprinderilor subordonate S.A. „Moldovagaz” și S.A. „Energocom”, gestionate de instituțiile guvernamentale – Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerul Finanțelor și Agenția Proprietății Publice. Cetățenii trebuie să afle adevărul. De aceea, este neapărat necesară desecretizarea tuturor tranzacțiilor aferente achizițiilor de gaze naturale și energie electrică, începând cu 2021, și efectuarea unui audit în ceea ce privește deciziile și modul de gestionare a crizei energetice, astfel încât toți cei care se fac vinovați de jaf să fie aspru pedepsiți”, a mai adăugat Ilan Șor.

Anterior, liderul Partidului „ȘOR” a menționat că actuala guvernare îi obligă pe cetățeni să plătească pentru gaz de două ori mai mult față de prețul de la burse. Principalul vinovat de faptul că poporul este stors astăzi prin facturi exorbitante, susține Ilan Șor, este vicepremierul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Share