Igor Grosu i-a povestit secretarului general al Consiliului Europei despre ședința Parlamentului de ieri

Igor Grosu i-a povestit secretarului general al Consiliului Europei despre ședința Parlamentului de ieri

Înainte de a începe ședința de azi a Parlamentului, Igor Grosu, Președintele Parlamentului, a discutat cu Marija Pejčinović Buric, Secretarul General al Consiliului Europei (CoE), care se află în Republica Moldova la invitația președintei Maia Sandu, informează OFICIAL.

În cadrul discuțiilor, o atenție deosebită s-a acordat proiectelor sprijinite de Consiliul Europei în țara noastră, cum ar fi reforma justiției, lupta cu corupția, spălarea banilor, alinierea legislației la standardele europene.

„În context, i-am vorbit doamnei secretară despre ședința de ieri a Legislativului și că a fost dedicată justiției. Parlamentul a numit în funcție membri noi non-judecători ai Consiliului Superior al Magistraturii, din rândul persoanelor care au trecut evaluarea de integritate, astfel această instituției devenind funcțională.

O altă lege importantă votată ieri a fost reforma Curții Supreme de Justiție care va permite și evaluarea externă a candidaților la Curtea Supremă. Chiar dacă încă se simte o rezistență din partea celor din sistem, sunt încrezut că judecătorii onești vor prinde la curaj și vor debloca procesele din domeniul justiției. Aici, mi-am exprimat recunoștința pentru recomandările parvenite din partea Comisiei de la Veneția. Mai mult, am convenit cu doamna Marija Pejčinović Buric, în cazul în care avem nevoie de expertiză pe mai multe legi, CoE este gata să ne ajute”, spune Igor Grosu.

De asemenea, s-a discutat despre eforturile de a întări capacitățile în mai multe instituții precum Comisia Electorală Centrală, Consiliul Audiovizualului și Procuratură.

„Am făcut progrese și la capitolul privind combaterea spălării banilor, în care Consiliul Europei ne-a sprijinit timp de mai mulți ani. Ieri, am dat un vot final proiectului de lege care se referă la monedele virtuale.

Avem o agendă parlamentară ambițioasă, dar am fost asigurați că vom fi susținuți cu expertiza necesară pentru a avansa în reformarea și modernizarea Republicii Moldova”, a spus Igor Grosu.

Share