Igor Dodon și Pavel Filip au avut întâlniri cu șeful Misiunii FMI. Iată despre ce au discutat!

Igor Dodon și Pavel Filip au avut întâlniri cu șeful Misiunii FMI. Iată despre ce au discutat!

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, împreună cu șeful FMI, Ben Kelmanson, au susținut o conferință de presă cu privire la rezultatele echipei de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI), în perioada 15-27 martie 2018, informează Oficial.

Pavel Filip a comunicat mai multe detalii cu privire la rezultatele experților.

„Concluziile acestei misiuni sunt îmbucurătoare pentru Guvern, având în vedere faptul că s-a ajuns la un acord de nivel profesional pe toate chestiunile discutate. Sunt îmbucurătoare constatările cu privire la îndeplinirea în linii mari a tuturor criteriilor de performanță, stabilite pentru perioada evaluată. Înregistrarea progreselor în eliminarea vulnerabilităților în sectorul financiar-bancar, eforturi care au contribuit la menținerea stabilității financiare și la consolidarea bazei pentru atingerea obiectivelor pe termen mediu – creșterea economică de 4,5 % în anul 2017, precum și majorarea investițiilor în economia țării. Politica financiar-fiscală promovată de autorități în anul 2018 rămâne aliniată la obiectivele asumate în cadrul programului de contribuire la promovarea măsurilor care vor impulsiona și în continuare creșterea economică, și nu în ultimul rând – urmare a  finalizării etapei de evaluare a programului, vom putea beneficia suplimentar de circa 34,9 milioane de dolari”, a precizat Filip.

Totodată, și Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întâlnire cu Şeful Misiunii Fondului Monetar Internaţional. „Am făcut un schimb de opinii privind situația din țară, reformele în sistemul bancar, raportul Kroll-2, suportul acordat de FMI țării noastre ș.a. Am remarcat faptul că ceea ce se întâmplă în țară în ultimii ani (furtul din sistemul financiar-bancar, reformele nerealizate, discursul politic haotic și comportamentul contraproductiv în raport cu mai mulți parteneri, inclusiv Federația Rusă), a influențat în mod semnificativ starea de lucruri din țară, a încetinit dezvoltarea mai multor sectoare și capacitatea cetățenilor Republicii Moldova de a face față lucrurilor, atât din punct de vedere economic, cât și social”, a precizat Dodon.

În același timp, Dodon a remarcat acțiunile „ce se întreprind în direcția reformării sectorului bancar”. „Am apreciat acțiunile ce se întreprind în direcția reformării sectorului bancar (în scopul transparentizării acţionarilor, a reglementării şi monitorizării eficiente, a managementului bancar). În acelaşi timp, am subliniat că sectorul bancar, deocamdată, nu corespunde integral rigorilor de asigurare a cerinţelor la credite şi a creşterii economiei țării. Am remarcat eficiența în domeniul administrării fiscale din ultimii ani care a fost atinsă datorită profesionalismului conducerii organelor fiscale”, a scris acesta pe o rețea de socializare.

Dodon s-a arătat îngrijorat de interzicerea publicării integrale a raportului Kroll-2. „Am informat că acest subiect, inclusiv recuperarea fondurilor deturnate a fost discutat în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Securitate din 7 martie. Consider că raportul respectiv trebuie să fie făcut public pentru ca experţii şi societatea din Moldova să obțină acces la o informație extrem de solicitată şi necesară (inclusiv pentru potențialii investitori) pentru a restabili încrederea în sistemul bancar din Moldova”, a scris Dodon.

Mihaela Conovali

Share