Igor Dodon, despre pasul făcut de Guvern: „Cu încălcarea acordului coaliției, contrar Constituției…”

Igor Dodon, despre pasul făcut de Guvern: „Cu încălcarea acordului coaliției, contrar Constituției…”

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, afirmă că, proiectul de asumare a răspunderii, înaintat de Guvern, nu poate fi susținut, întrucât ar fi neconstituțional. Despre aceasta șeful statului a declarat în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, informează OFICIAL.

Referindu-se la concursul organizat pentru funcția de Procuror General, care a fost anulat, șeful statului a afirmat că, comisia trebuia să se sensibilizeze imediat și să anuleze concursul, dacă a sesizat neconcordanțe în punctare.

În context, Igor Dodon a spus că, în calitate de Președinte, trebuie să facă tot posibilul să fie stabilitate în țară, își dorește ca alianța de guvernare să-și continue activitatea, solicitând în acest sens Premierului Maia Sandu să renunțe la proiectul privind asumarea răspunderii asupra modificărilor la Legea Procuraturii, care i-ar oferi posibilitatea să înainteze CSP-ului o listă scurtă de candidați pentru funcția de Procuror General.

„PSRM va convoca ședința fracțiunii pentru a discuta ce va fi mai departe. Ei nu susțin această decizie a Guvernului. În 72 de ore urmează o decizie. Guvernul vine în Parlament, prezintă acest proiect de lege și Parlamentul aprobă o decizie împotriva acestei legi și atunci Guvernul automat cade sau a doua – Parlamentul nu are cvorum sau vine și convinge că așa formulă este legală și nu se votează cu 51 de voturi. Adică, în decurs de 72 ore Guvernul sau va cădea, sau va rămâne în continuare să funcționeze. Doamna Prim-ministru ar fi putut să discute acest subiect cu colegii de alianță. Dar a mers fără să discute cu colegii din Parlament. Acum, cu încălcarea acordului coaliției, contrar Constituției, socialiștii nu pot accepta așa ceva. Asta ar putea să ducă la căderea Guvernului. Opinia mea e că e este ilegal”, a declarat Dodon.

Șeful statului a mai spus că, Olesea Stamate trebuie să demisioneze din funcția de ministru al Justiției, „astfel asumându-și greșeala făcută în comisia de selectare a candidaților pentru funcția de Procuror General”. „Varianta ideală în această situație este ca Guvernul să-și retragă acest vot de asumare a responsabilității, pentru că el nu poate fi susținut. Mai departe, Guvernul să retragă susținerea acestui ministru, dacă nu există încredere în acest concurs, să propună o altă candidatură la funcția de ministru al Justiției, eu semnez decretul și în aceeași zi se anunță un nou concurs”, a precizat Dodon.

Președintele a mai spus că a avut, ieri, la ora 18:00, o întrevedere cu Premierul și Președintele Parlamentului, în cadrul căreia s-a discutat despre situația din alianță. „Am sugerat să se retragă această asumare și să continuăm dialogul, să menținem coaliția”, a dezvăluit șeful statului, menționând că a fost o discuție calmă și liniștită.

Cristina Pendea

Share