Igor Dodon, despre constituirea noului Parlament, coaliții și anticipate

Igor Dodon, despre constituirea noului Parlament, coaliții și anticipate

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a expus astăzi, în cadrul unui briefing de presă, poziția Președinției referitor la scrutinul electoral, care a avut loc ieri, informează OFICIAL.

Igor Dodon a declarat că, din câte a observat, la această etapă sunt rezultatele preliminare, care arată că au trecut în Parlament 4 partide și că nici un partid nu a obținut majoritatea parlamentară.

„Am fost informat de către consilierii mei că sunt mai multe contestații care au fost depuse și sunt depuse referitor la încălcările comise de către unii concurenți electorali pe diferite circumscripții și birouri electorale. Evident că, pentru a ne da cu părerea, dacă acest scrutin a fost legitim sau nu, fraudat sau nu, așteptăm deciziile finale ale organelor care trebuie să se ocupe de aceste probleme. Conform, legislației în vigoare, în decurs de circa 17-18 zile trebuie să fie trecute toate procedurile din ziua alegerilor. Acesta înseamnă că, undeva până pe 13-15 martie, noi, cu toți cetățenii, vom ști dacă acest scrutin electoral a fost legitim sau nu, dacă rezultatele alegerilor au fost confirmate sau nu. Pentru ca să fie confirmate și legitime, trebuie să fie aprobate cel puțin 2/3 din mandatele deputaților Parlamentului. În același timp, conform art. 63 al. 2 din Constituție, președintele RM este în drept să convoace prima ședință a Parlamentului de constituire în termen de cel mult 30 zile de la data alegerilor. Adică, dacă conform calendarului, expiră pe data de 26-27 martie. Cel puțin până pe data de 26 martie, în calitate de Președinte, în caz dacă vor fi validate alegerile, eu voi convoca prima ședință pentru a fi constituit Parlamentul de următoarea legislatură. În caz, dacă alegerile vor fi considerate nelegitime, fraudate, nerecunoscute, atunci au loc alegeri repetate”, a precizat Dodon.

Potrivit șefului statului, în caz dacă, partidele care au trecut în Parlament, după data de 15-16 martie, vor fi disponibile să convocăm mai repede ședința Parlamentului, eu sunt disponibil să convoc și mai devreme.

„În același timp, după ce vor fi examinate toate contestările și va fi clar că scrutinul este legitim, sunt disponibil să am întrevederi cu liderii partidelor politice care au trecut pragul electoral, dar acest lucru se va întâmpla doar când vor fi epuizate toate căile de contestare a rezultatelor alegerilor. Nu are sens mai înainte. Vor fi sau nu, careva coaliții sau anticipate, eu cred că acum este prematur, dar trebuie să luăm în calcul orice scenariu. În caz dacă, la întrevederile pe care le vom avea, după ce scrutinul va fi validat, cineva din aceste partide politice va fi disponibil să creeze o majoritate parlamentară, atunci, conform procedurii, după consultări, voi fi disponibil să înaintez candidatura la funcția de premier. În caz dacă nu vor fi posibilități de a găsi limbă comună, și vreau aici să accentuez, între partide, dar nu între partid și deputați independenți, nu guvernare minoritară, deputați transfugi, atunci voi pleda pentru dizolvarea Parlamentului și anticipate. În această situație, trebuie să discutăm cu liderii ca să nu întindem pe prea mult timp, să trecem procedura repede, ca anticipate să aibă loc într-o perioadă destul de scurtă”, a mai spus Dodon.

Doina Secrieru

Share