Igor Dodon: Ca șef de stat, prima mea datorie politică și constituțională este să consolidez statalitatea RM

Igor Dodon: Ca șef de stat, prima mea datorie politică și constituțională este să consolidez statalitatea RM

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat astăzi la Conferinţa Ştiinţifică Internaţională „Statalitatea Moldovei: continuitatea istorică şi perspectiva dezvoltării”.

În discursul său, Igor Dodon a menționat că trebuie să scoatem la lumină problematica statalității moldovenești. „În aceste vremuri, când identitatea și istoria moldovenească sunt în mod sistemic subminate, e nevoie de o mobilizare nu doar socială, ci și intelectuală, pentru a apăra valorile unui popor care vrea să-și trăiască propriul destin, în mod independent și cu demnitate. Consider că, acest forum este un exemplu de mobilizare intelectuală, iar mesajele dumneavoastră vor fi deosebit de prețioase nu doar în plan teoretic, ci și ca repere pentru diferite strategii aplicative, pe care le vom implementa în anii care vin”, a precizat șeful statului.

Totodată, Igor Dodon a dat asigurări că, în persoana sa, se va găsi mereu un susținător al identității și statalității moldovenești. „Ca șef de stat, prima mea datorie politică și constituțională este să garantez și să consolidez statalitatea Republicii Moldova. Pe parcursul ultimilor șapte ani, de când m-am lansat în politica activă, eu am participat în mod direct la zeci de evenimente destinate cultivării identității moldovenești. Am organizat numeroase conferințe științifice, am inițiat diverse proiecte patriotice, inclusiv campania națională Iubesc Moldova, am sprijinit publicarea unor monografii despre Istoria Moldovei. Cu atât mai mult acum, când dețin o funcție influentă la nivel de stat, voi face tot posibilul ca prin acțiunile mele să contribui la protejarea și consolidarea statalității noastre. Vă amintesc că, chiar din primele zile ale mandatului meu, am demonstrat prin anumite hotărâri și gesturi că voi consecvent în mesajele și acțiunile mele pro-stataliste și pro-moldovenești”, a punctat Dodon.

Potrivit șefului statului, „în Republica Moldova, trecutul istoric, aşa cum este el tratat, din lanternă călăuzitoare spre viitor, a fost transformat în măr al discordiei, într-un veşnic teren al polemicilor şi certurilor, care în loc să ne propulseze înainte, ne ţine pe loc, în stagnare şi dezbinare”.

„Nu e cazul acum să menţionez căror forţe le convine această situaţie, contează că situaţia în cauză nu convine deloc dezvoltării liniare şi sigure a statului Republica Moldova. Este uimitor că, deşi marea majoritate a populaţiei ţării noastre se identifică drept moldoveni şi vorbitori de limba moldovenească, nouă ni se impune o altă istorie şi o altă identitate. Şi este uimitor că aşa-numitele elite politice acceptă orbeşte acest lucru. Toate sondajele de opinie, inclusiv recensământul din 2004, confirmă că cetăţenii se percep pe sine ca moldoveni. Această percepţie generală şi autoidentificare a populaţiei băştinaşe este mai mult decât o constatare sociologică. Este o probă a faptului că socio-psihologic, identitar, simbolic, istoric şi geografic oamenii de pe aceste pământuri se regăsesc ca parte a unei comunităţi omogene, cu un nume reprezentativ şi cu o memorie colectivă bine înrădăcinată”, a afirmat el.

Igor Dodon a mai spus că, „această comunitate, cu al său nume şi cu a sa memorie istorică, formează fundamentul însuşi al poporului. În lipsa acestui fundament, reprezentat prin nume, va dispărea şi poporul. Iată de ce este atât de important să ne îngrijim de identitatea noastră moldovenească, deoarece ea stă la temelia statalității”.

Doina Secrieru

Share