Igor Dodon a spus ce a reușit să facă cel mai bine în cei 4 ani de mandat: „Este o lecție pe care am învățat-o”
Fostul șef de stat, actual – lider al socialiștilor, Igor Dodon, în cadrul unui interviu pentru Unimedia, a spus că cei 4 ani de mandat de Președinte al țării au fost destul de dificili și pentru el ca politician, dar și pentru țară.
„Primii ani, prima perioadă, până în iunie 2019, cu toții am trăit în condițiile unui stat capturat de forțele oligarhice, perioada în care președintele țării nu a avut posibilitatea să influențeze mult lucrurile în politica internă, deoarece oligarhii utilizau în mod abuziv Curtea Constituțională pentru a bloca activitatea mea. Cu toate acestea, prin proiectele inițiate am reușit să ajut sute de mii de persoane vulnerabile, zeci de mii de elevi au primit genți și rechizite către 1 septembrie pe parcursul mai multor ani, sute de familii cu mulți copii au primit ajutor, inclusiv locuințe noi, câteva sute de grădinițe din țară au beneficiat de suportul necesar, zeci de copii au avut parte de intervenții chirurgicale și au început sa audă pentru prima dată în viață ș.a.m.d. Tot în această perioadă am reușit să reparăm fără a cheltui un leu din bugetul statului clădirea Președinției, devastată pe 7 aprilie 2009 și care aproape 10 ani s-a prăfuit în centrul capitalei”, a declarat Dodon.
Tot el a spus că pe agenda externă a restabilit relațiile cu partenerul strategic Federația Rusa – „am deblocat exportul pentru produsele noastre autohtone și am facilitat șederea pe teritoriul Rusiei pentru sute de mii de cetățeni moldoveni. Apropo, anume în această perioadă am lansat public teza că Republica Moldova trebuie să promoveze o politică externă echilibrată, bazată pe interesul național în relațiile de prietenie și parteneriate strategice atât cu Estul, cât și cu Vestul, care este preluată acum, la nivel declarativ cel puțin, de actuala guvernare”, a adăugat Dodon.
A doua perioada a început după iunie 2019, a spus el, când „împreună cu colegii am reușit totuși, prin implicare personal, să debarcăm pe cale pașnică regimul oligarhic. Atunci puțină lume își închipuia că așa ceva este posibil, dar am demonstrat că se poate. Pe parcursul acestei perioade am reușit să promovăm mai multe inițiative sociale cu impact important pentru cetățeni, inclusiv să micșorăm vârsta de pensionare, să lansăm mai multe programe naționale cum ar fi „drumuri bune pentru toti”, cu efecte pentru fiecare localitate din țară, am reușit să facem față primelor valuri ale pandemiei Covid-19 și să dublăm salariile medicilor, să ajutăm agricultorii în condițiile unei secete fără precedent pentru Republica Moldova din ultimele decenii și multe altele”, susține el.
„Se putea oare face mai multe și mai bine? Noi toți dacă privim în urmă găsim multe lucruri pe care le-am fi putut face mai bine. Politica înseamnă de multe ori compromisuri, dar poate că uneori am făcut prea multe compromisuri politice pentru a menține stabilitatea în țară. Această concentrare pe activitatea politică m-a făcut să ocup prea mult din agenda mea cu treburi care poate nu erau atât de prioritare, ceea ce a dus la o comunicare insuficientă pe anumite aspecte, nu reușeam să port discuții cu toate grupurile din societate, iar una din greșelile pe care le-am făcut a fost să mă pierd în lupte cu politicienii care veneau cu diferite acuzații false, în loc să-i ignor și să mă concentrez doar pe agenda cetățenilor. Iată aceasta este o lecție pe care am învățat-o după aceste alegeri și va sta la baza schimbării modului nostru de a face politică mai departe”, a mai declarat Dodon.
Fostul șef al statului a mai declarat: „Suntem obligați să continuăm munca noastră politică, pentru a onora încrederea sutelor de mii de oamenii care ne-au votat, dar și pentru a le demonstra tuturor celorlalți că noi, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, știm să fim responsabili și corecți. Așadar, aflarea în opoziție ne oferă un scurt moment de reflecții și de reevaluare a modului de a face politică, pentru a reveni din toamnă cu o agendă activă și într-un format care să fie cât mai de folos cetățenilor și țării”.
Doina Secrieru