Iată cine vor fi vorbitori la prima Conferință interparlamentară de nivel înalt Georgia, Republica Moldova și Ucraina!

Iată cine vor fi vorbitori la prima Conferință interparlamentară de nivel înalt Georgia, Republica Moldova și Ucraina!

Oficiali și experți la nivel înalt, prezenți la prima Conferință interparlamentară de nivel înalt „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente”, vor participa la dezbateri legate de securitatea informațională, energetică, apărare, precum și discuții despre asigurarea creșterii economice stabile și a statului de drept în regiune, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova, informează Oficial.

În prima parte a Conferinței va fi abordată problema propagandei și informațiilor false. Discuțiile panelului I – Asigurarea unui răspuns la dezinformare se vor axa pe provocările actuale produse de dezinformarea din regiune și modalitățile de abordare a acesteia. La acest panel vor vorbi între alții Michael Carpenter, Centrul Eurasia, Inițiativa Europa Viitoare și Centrul Scowcroft pentru Strategie și Securitate, Consiliul Atlantic și președinta Saema Letonia, Inara Murniece. Panelul va fi moderat de directoarea adjunctă a Centrului Eurasia din cadrul Consiliului Atlantic, Geysha Gonzalez.

Participanții la panelul doi vor discuta despre asigurarea creșterii economice stabile și a statului de drept în cadrul Parteneriatului Estic. Carmen-Ileana Mihălcescu, vicepreședintele Camerei Deputaților Parlamentului României, Anders Aslund, Centrul Eurasia, Consiliul Atlantic vor discuta alături de alții despre provocările actuale din Republica Moldova, Georgia și Ucraina, precum și acțiunile care pot fi întreprinse de UE și SUA pentru a sprijini reformele. Moderatorul acestui panel este fostul ambasador SUA în Republica Moldova, Asif Chaudhry.

Securitatea energetică va constitui subiect de discuție al panelului III care se va concentra pe evoluțiile actuale ale transferului cererii de gaze dinspre Rusia și ale consolidării independenței energetice din regiune. Moderatorul panelului este Timothy Fairbank, Centrul Eurasia, Consiliul Atlantic.

Directorul adjunct al Institutului Regal Unit de Cercetare în domeniul apărării și securității (RUSI), Jonathan Eyal va modera panelul despre provocările de securitate comună și, în special, cele generate de conflictele nesoluționate din Republica Moldova, Georgia și Ucraina. Printre speakerii acestui panel se numără Ambasadorul John Herbst, David Kramer și Ambasadorul Alexander Vershbow.

Doina Secrieru

Share