Hoţii şi Partidul. Ce mai faceţi, domnilor ţărani?

Hoţii şi Partidul. Ce mai faceţi, domnilor ţărani?

În nopțile cu lună plină din triumfale vremi voievodale, cîte un boier mai mășcățel sau cîte un dregător de curte era ridicat din pat, legat fedeleș și coborît în beciurile domnești. Acolo era prins în fi are și bătut cu vergile la tălpi pînă spunea unde ține ascunse pungile cu bani. Apoi era eliberat.

(Şerban-vodă cu Cantemir-vodă, prins-au pe Iordachi postelnicul Rusăt de l-au închis şi l-au muncit, că i-au cetluit capul. Ş-au dat vro treidzăci, patrudzăci de pungi de bani, şi pe urmă l-au luat Gavriliţă şi cu Velicico în chizăşie, cum că n-a să fugă din țară.)

Însă nici bravii noștri voievozi, Basarabi și Yo Mușatini, descălecători de roaibe, dătători de legi și datini, nu scăpau, mîncau și ei papară: nu în țeară, ci la Poartă.

(C-au mărsu Boieri l-au pîrît pre tare la Poartă, pe Antonie-vodă, că l-au închis turcii, şi l-au bîtut, şi l-au căznit, cu fel de fel de cazne. Păn’ şi tulpanuri supţiri îl făce de înghiţie ş-apoi le trăge înapoi, de-i scote maţăle pe gură. Şi l-au făcut de au dat 1000 de pungi de bani şi mai bine.)

Așa scrie în letopistețul lui Neculce.

La noi, un dregător de curte, hoțul Iura Chirinciuc, a fost prins cu rața-n gură, ziua în amiaza-mare, chiar în cabinetul său de ministru. A fost arestat, a stat închis, și-a recunoscut vina. După care, a fost eliberat! Acum, banditul se crede domn, om în rînd cu lumea. Hoțul prins – la libertate? Prietenul meu care nu e pianist mă luminează: ”Hoțul prins, dacă dă înapoi toți banii pe care i-a furat, n-are ce sta la închisoare pe cheltuiala statului,”. – Îl întreb: ”Și unde se duc banii întorși, banii furați de Chirinciuc au fost vărsați în visteria statului”. – ”Că naiv mai ești, dragă prietene: banii sînt vărsați în pușculița Partidului”.

Că nepriceput mai sînt: trebuia să-mi amintesc o istorie cu niște activiști de partid care făceau speculă cu spirt. Împleau canistrele cu tărie de la o fabrică de prin părțile Chișinăului și-o vindeau în Ucraina, iar banii și-i însușeau pînă la o copeică, iar directorului de fabrică îi lămureau că ei nu pun un sfanț în buzunar, toți banii se duc la Partid.

23 septembrie 2016. (sputnik.md): Judecătoria sectorului Buiucani a emis mandate de arest preventiv pentru 15 judecători și trei executori judecătorești implicați în spălarea a peste 20 de miliarde de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova. Încă un magistrat și un executor judecătoresc au fost dați în urmărire internațională.

Au trecut 2 ani și ceva de atunci. Ați auzit ce s-a întîmplat cu acuzații? – Stau la închisoare, sînt la libertate?…

23 octombrie 2018. (unimedia.info): Percheziții la Judecătoria Centru și Curtea de Apel: zece persoane au fost reținute într-un do sar de corupție.

Observăm, sîntem bravo: păstrăm cu sfințenie obiceiurile strămoșești: arestează boieri mășcăței și miniștri, oameni de la care ai ce lua. Aceste razii au loc cam o dată la doi ani. De aceea, cred că în Moldova există un grup special de socotitori care urmăresc procesul de acumulare a banilor furați. Și cînd stabilesc că furturile depășesc suma de 100.000 de dolari la mai mulți hoți odată, ei anunță instanța superioară. Urmează arestările, hoților li se iau toți banii furați, după care sînt eliberați. Milioanele de dolari recuperați sînt transmise Partidului. Pînă la ultimul cent.

Pe curînd, pînă prin octombrie 2020.

Viorel MIHAIL

sursa: Saptamana

Share