Guvernul: Vor fi semnate memorandumuri de înțelegere și pachete financiare la Conferința Ministerială a Platformei de Parteneriat

Guvernul: Vor fi semnate memorandumuri de înțelegere și pachete financiare la Conferința Ministerială a Platformei de Parteneriat

Astăzi, la Chișinău, se va desfășura cea de-a cincea Conferință Ministerială a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova. Cele peste 65 de delegații vor sosi la Palatul Republicii începând cu ora 7:30 dimineața, informează OFICIAL.

În debutul platformei, ca de obicei, vom avea semnări de memorandumuri de înțelegere și pachete financiare cu diverse organizații, cum este, de exemplu, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, USAID – Agenția Americană pentru Dezvoltare Internațională, dar și parteneri din Germania, Uniunea Europeană, Norvegia, Canada și alte instituții. Platforma este sub patronajul premierului Dorin Recean, care va saluta publicul și va transmite mesajele de inaugurare a evenimentului. După care, președinta Maia Sandu va trasa obiectivele generale, adică prioritățile de țară în cadrul discursului său programatic – a comunicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, în cadrul emisiunii „Paralela 47” de la postul public Radio Moldova.

Totodată, Victor Parlicov, ministrul Energiei, Dumitru Alaiba, ministrul Economiei, Veronica Mihailov-Moraru, ministrul Justiției, și Artur Mija, secretarul general al Guvernului vor avea prezentări tematice. Vor fi intervenții din partea șefilor de delegații.

„La noi, la moldoveni, avem o vorbă: „Spune-mi cine sunt prietenii tăi și am să-ți spun cine ești tu”. Ori, noi, la ediția a 5-a, ne dorim, la modul concret, să conectăm mai mult Republica Moldova cu Uniunea Europeană, ca să conturăm partenerilor intenția noastră de a face mai multe investiții în infrastructură, să reducem vulnerabilitatea energetică și costurile ridicate prin investiții în eficiență energetică. Asta înseamnă să avem clădiri care irosesc mai puțină energie, astfel încât cetățenii să plătească mai puțin la facturi și să impulsionăm creșterea economică, de care toți avem nevoie, deoarece o economie sănătoasă este cea care generează creștere, în pofida provocărilor legate de război.

O dată în plus, dovedim că Republica Moldova este cu adevărat un furnizor de stabilitate, o țară în care noi construim democrația și transformăm oportunitățile în bunăstare pentru fiecare cetățean. Moldova se schimbă. În edițiile precedente, Moldova era un stat expus la vulnerabilități și aveam nevoie de sprijin urgent pentru a face față consecințelor nefaste ale războiului din regiune. Ori, acum, odată ce ne consolidăm eforturile și ne integrăm mai eficient în spațiul european al păcii și bunăstării, nu mai suntem cei care doar cerem fără a oferi nimic în schimb. Suntem parteneri credibili pentru statele care participă la această inițiativă.

Când vrei să ridici o casă, o faci împreună cu întreaga comunitate. Dacă vrem ca țara noastră să fie ancorată pe un făgaș de stabilitate și unitate, trebuie să depunem toate eforturile împreună cu prietenii noștri pentru a defini prioritățile și a rezolva problemele treptat”, a declarat reprezentantul Guvernului.

Share