Joi, Guvernul le va propune transportatorilor un pachet de soluții. Care sunt propunerile autorităților

Joi, Guvernul le va propune transportatorilor un pachet de soluții. Care sunt propunerile autorităților

Guvernul le va propune joi, 10 februarie, transportatorilor un pachet de soluții, ca răspuns la cererea acestora de majorare a tarifelor pe fundalul scumpirii carburanților, în special a motorinei. Despre aceasta a anuțat Mircea Păscăluță, secretar de stat în domeniul transporturilor din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, transmite OFICIAL.

„Acum, transportatorii spun că o obiecție foarte mare este majorarea prețului la motorină, noi înțelegem acest aspect, noi am făcut calcule, am făcut calcule inclusiv cu noul preț la motorină, joi urmează să avem o ședință cu dânșii, noi de săptămâna trecută i-am invitat. Vom discuta pe baza ordinului cu tarife și o să le prezentăm soluțiile noastre.

Acestea sunt soluții de moment, dar noi n-o să ne oprim la aplicarea unui tarif diferențiat, noi o să demarăm un proiect de susținere pentru ca transportatorii să-și poată procura vehicule mai noi.

Urmează ca săptămâna aceasta să prezentăm un pachet de soluții pe care să-l implementăm etapizat și care va fi atât în favoarea cetățenilor, cât și în favoarea transportatorilor. Din păcate, nu există un sistem contabilizat sau fiscalizat care să ne arate, într-adevăr, datele reale în ceea ce privește rata de îmbarcare și din aceste considerente, acum suntem în discuții cu finanțatorii externi și o să venim cu un pachet de digitalizare a tot ceea ce ține de transportul public, ca să putem să avem o evidență, fiindcă este în favoarea tuturor o oarecare digitalizare, o fiscalizare și o contabilizare corectă a tuturor pasagerilor, deoarece astfel noi putem să ne dăm seama nu că neapărat de rentabilitatea, dar de eficacitatea mai multor rute, fiindcă, din păcate, noi avem pe același traseu foarte multe rute și noi trebuie să venim cu o anumită soluție ca să eficientizăm utilizarea acestor rute, ceea ce va duce inclusiv la o rată de îmbarcare mai mare și pentru transportatori la fel va fi o chestie care este benefică și pe care ei o așteaptă”, a declarat Mircea Păscăluță.

Totodată, responsabilul a menționat că, în ceea ce privește digitalizarea și eficientizarea rutelor și programelor, sunt în etapa de analiză, dar și de discuții, urmează să efectueze vizite în străinătate, vizite de preluare a bunelor practici ce la colegii din Europa în ceea ce ține de digitalizare și implicarea Agenției Naționale de Transport Auto în acest proces; în paralel sunt în discuții și vor să demareze un nou program cumva de susținere pentru renovarea parcului autor, care la fel săptămâna viitoare urmează să fie prezentat.

Potrivit spuselor sale, sunt anumite solicitări din partea transportatorilor în ceea ce ține de anumite scutiri de ordin fiscal.

„Urmează să le discutăm, să le analizăm, ele ar trebui să vină cu o fiscalizare destul de strictă și de evidență a tot ceea ce ține de transportul rutier de pasageri. Da, ar lua ceva timp, dar asta este unica soluție reală atât pentru ramură, cât și pentru noi ca organ central de specialitate în domeniul respectiv, să eficientizăm tot ceea ce ține de transportul rutier și după asta o să putem să gestionăm corect și eficient tot ceea ce ține de rutele care se deservesc sau care nu se deservesc, de rata de îmbarcare, confort, inclusiv având un sistem care este foarte bine pus la punct”, a precizat secretarul de stat.

Menționăm că, Mircea Păscăluță a vorbit Europei Libere în ajunul grevei transportatorilor, anunțate începând de luni, 7 februarie, de una din organizațiile patronale a acestora, în semn de protest față de ceea ce organizația consideră a fi refuzul nejustificat al guvernului de a mări tarifele proporțional scumpirii carburanților. 

Doina Buruiană

Share