Guvernul Germaniei oferă ajutor Republicii Moldova în gestionarea fluxului de refugiați

Guvernul Germaniei oferă ajutor Republicii Moldova în gestionarea fluxului de refugiați

Guvernul Germaniei oferă ajutor Republicii Moldova în depăşirea consecinţelor atacului rus asupra Ucrainei. De la începutul războiului doar în Republica Moldova – o ţară cu mai puţin de 3 milioane de locuitori – s-au refugiat mai mult de 100 000 oameni. Secretarul parlamentar de stat de la Ministerul Federal al Cooperării Economice şi Dezvoltării, Niels Annen, va discuta astăzi la Chişinău cu Guvernul Republicii Moldova, cum Germania poate susţine ţintit ţara, informează OFICIAL.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei Germaniei la Chișinău, secretarul parlamentar de stat, Niels Annen a declarat: „Agresiunea Rusiei, care încalcă dreptul internațional aduce nu doar suferinţă nemărginită Ucrainei. Ea zdruncină întreaga regiune şi pune în discuţie ordinea europeană a păcii. Din acest motiv Germania, deja acum stă ferm de partea partenerilor noştri reformaţi din Europa de Est. De aproape 30 ani Germania însoţeşte Republica Moldova în calitate de partener de încredere pentru politica de dezvoltare, în procesul de transformare spre economia de piaţă, stat de drept şi democraţie. Acest parteneriat este astăzi mai important ca oricând.”

Secretarul parlamentar de stat, Niels Annen va purta discuții politice la nivel înalt la Chișinău cu principalii parteneri  ai cooperării germane pentru dezvoltare. Sunt programate întrevederi cu Prim-ministrul Natalia Gavrilița, Viceprim-ministrul și Ministrul infrastructurii Andrei Spînu, precum și cu reprezentanți ai organizațiilor internaționale și alți donatori.

În plus, Annen își va face o idee despre cum este gestionată situația refugiaților într-un centru de primire de la granița cu Ucraina și se va întâlni cu reprezentanții administrației locale.

Toate discuțiile se vor concentra asupra modului în care Germania poate sprijini ţintit Republica Moldova în depășirea acestei crize.

E de menționat că, numai în ultimul an, Guvernul Federal a putut sprijini ţara cu 37,5 milioane de euro în domeniile dezvoltării comunale, dezvoltării economice și formării profesionale.

Secretarul parlamentar de stat, Niels Annen a mai spus: „Invazia rusă în Ucraina a impus deja aproape un milion de oameni să fugă în ţările vecine. Dintre aceştia, mai mult de 100 000 de copii, femei şi bărbaţi s-au refugiat în Republica Moldova. Acolo au fost întâmpinaţi cu mare solidaritate şi serviabilitate de către cetăţeni şi de către instituţiile de stat. Ţara şi oamenii depun un efort extraordinar. În această situaţie de criză dorim să oferim susţinere ţintită, în special pentru localităţile primitoare şi să contribuim la stabilizarea situaţiei. Despre aceasta voi face un schimb de opinii cu partenerii din Moldova în timpul vizitei mele.”

Cristina Gurez

Share