Guvernul a aprobat Programul „Managementul datoriei de stat pe termen mediu 2022-2024”

Guvernul a aprobat Programul „Managementul datoriei de stat pe termen mediu 2022-2024”

Documentul reprezintă o continuare a Programului “Managementul datoriei de stat pe termen mediu 2020-2022”, fiind revizuit pentru perioada 2022-2024, în concordanță cu indicatorii macroeconomici care au stat la baza elaborării bugetului de stat pentru anul 2022. Programul a fost aprobat de către Cabinetul de miniștri în cadrul ședinței de ieri.

Pe termen mediu, necesitățile de finanțare ale Guvernului vor fi acoperite, în cea mai mare parte, prin finanțarea netă din surse externe și interne. Pentru gestionarea datoriei de stat în perioada 2022-2024 au fost stabilite ca obiective specifice dezvoltarea pieței interne a valorilor mobiliare de stat (VMS), realizarea managementului riscului operațional asociat datoriei de stat și contractarea împrumuturilor de stat externe, ținând cont de raportul cost-risc. Totodată, pentru realizarea acestor obiective, Ministerul Finanțelor va realiza acțiuni ce vizează menținerea sub control a portofoliului datoriei de stat prin limitarea expunerii față de riscul valutar, riscul de finanțare și riscul ratei de dobândă, extinderea maturității portofoliului datoriei și diversificarea bazei instituționale, monitorizarea și evaluarea performanțelor dealerilor primari și alte acțiuni.

În același timp, din anul 2022 se preconizează utilizarea operațiunilor de administrare a pasivelor, prin răscumpărarea anticipată (buyback), iar ulterior și a operațiunilor switch.

Pentru a crește accesibilitatea persoanelor fizice la cumpărarea VMS ca instrumente de economisire și în vederea diversificării canalelor de vânzare a acestora, până la finele anului 2022 va fi implementată o platformă de tranzacționare în mod direct a VMS.

Documentul a fost elaborat pentru a stabili direcțiile prioritare de activitate orientate spre atingerea obiectivelor în vederea asigurării finanțării și îmbunătățirii  structurii portofoliului de datorie. În Program, fiind stabiliți parametrii de risc și de sustenabilitate aferenți datorie de stat.

Share