Guvernatorul Găgăuziei: Urmărim obiectivul să creăm condițiile în care tinerii noștri vor putea munci în oficiile companiilor mari

Guvernatorul Găgăuziei: Urmărim obiectivul să creăm condițiile în care tinerii noștri vor putea munci în oficiile companiilor mari

În cadrul Forumului InvestGagauzia 2021, Irina Vlah, a declarat că restanțele Găgăuziei în dezvoltarea economică conțin un set mare de oportunități, informează OFICIAL.

„Vedem ce mărfuri și servicii produc țările cu economii dezvoltate și înțelegem că putem să devenim parte a acelor lanțuri de producere – dar pentru aceasta trebuie să învățăm. Noi vrem să învățăm și să ne dezvoltăm. Suntem pregătiți să demonstrăm că suntem talentați și capabili să devenim parte eficientă a oricărei echipe”, a declarat Bașcanul Găgăuziei.

La fel, Vlah a spus că pandemia a zdruncinat procesele economice, construite pe durata mai multor decenii.

„Lumea s-a pomenit în fața necesității de a regândi relațiile economice, ținând cont de realitatea socială, politică si economică nouă. Cataclismele naturale precum inundațiile, secetele și incendiile au devenit tot mai dese și sunt un semnal periculos. Oamenii trebuie urgent să își schimbe atitudinea față de natură și toate proiectele noastre trebuie să fie prietenoase cu mediul și să nu afecteze echilibrul natural. Trăim timpul schimbărilor mari și aceasta înseamnă că în față avem oportunități mari”, se arată în declarația Guvernatorului.

„Tindem să includem Găgăuzia în fluxurile economice europene și globale, în fluxurile, care crează tehnologiile moderne și determină direcțiile de dezvoltare socială și economică.

Pe acest motiv industrializarea economiei și dezvoltarea sectorului tehnologiilor Informaționale sunt printre prioritățile noastre centrale. Suntem conștienți că cel mai important activ al unei companii moderne nu mai sunt birourile și calculatoarele, mașinile și echipamentele de producere – ci specialiștii calificați.

Anume specialiștii fac astfel ca activele fizice să lucreze și să producă. Înțelegem că, pentru a fi muncitori eficienți, noi trebuie să învățăm – si noi suntem pregătiți să învățăm”, a mai spus Vlah.

Bașcanul, totodată, a menționat că investitorii sunt asigurați că Găgăuzia le va oferi forță de muncă calificată și eficientă.

„Pe lângă Universitatea din Comrat construim un IT Digital Hub, care va deveni platforma unde se vor naște programatori talentați. În paralel începem construcția Colegiului Industrial, menit să devină fabrică de ingineri moderni. Tinerii Găgăuziei sunt talentați și mulți copii de-ai noștri demult lucrează practic în toate echipele giganților tehnologici notorii. Ei azi participă la crearea tehnologiilor și produselor de mâine – fapt care ne face să fim mândri. Urmărim obiectivul să creăm condițiile în care tinerii noștri vor putea munci în oficiile companiilor mari din Găgăuzia. Vom insista să ne integrăm în fluxurile economice și sociale, europene și globale. Astfel, ne propunem să devenim parte a lanțurilor de producere / a mărfurilor și serviciilor modern”, a mai declarat Vlah.

Prin urmare, Guvernatorul a spus că Business-ul modern este locomotiva dezvoltării sociale și economice, este generatorul de valoare adăugată și bunăstare – „și noi suntem dispuși să transformăm Găgăuzia în cel mai potrivit loc pentru dezvoltarea afacerilor. “Economia oportunităților” este atmosfera în care autoritățile și oamenii de afaceri se unesc și împreună construiesc un viitor mai bun – un viitor în care fiecare om își poate găsi oportunitatea potrivită”, a conchis Vlah.

Mihaela Conovali

Share