Guvern care se „dăruiește” scump și pricepe „puțin”

Guvern care se „dăruiește” scump și pricepe „puțin”

Lumea este plină de neîncredere și pesimism.

În societate domnește supărarea, și chiar ura.

Toți sunt nemulțumiți: tinerii și vârstnicii, femeile și bărbații, elevii și studenții, medicii și pedagogii, inginerii și fermierii, antreprenorii și angajații.

Chiar și procurorii și polițiștii sunt nemulțumiți – înțelegând că sunt folosiți în scopuri politice, în loc să își dedice energia pentru a servi societatea.

Primarii și consilierii locali sunt nemulțumiți pentru că anume ei stau față în față cu problemele oamenilor – iar miniștrii și deputații sfidează mandatul și experiența lor.

Oamenii de afaceri sunt nemulțumiți pentru că statul se poartă tot mai obraznic și mai impredictibil. Oamenii de afaceri știu: statul este cel mai periculos partener și cel mai prost plătitor.

Oamenii abia de mai rezistă sub povara nevoilor personale și fiecare se simte singur în fața problemelor tot mai mari.

Guvernarea nu are priorități sociale – pentru că are prioritățile ei.

Oamenii se simt singuri în fața problemelor și au pierdut încrederea în autorități și în țară.

În consecință, în ultimii 2 ani din țară au plecat peste 88 000 de oameni – oameni care pot și vor să muncească acasă.

Moldova a mai pierdut încă 88 000 de energii extrem de necesare pentru revitalizarea vieții sociale și resuscitarea economiei naționale, 88 000 de talente capabile să modernizeze țara și să o ducă în UE.

Lucrurile trebuie inversate!

Prioritățile autorităților trebuie adaptate la nevoile și grijile oamenilor, prin implicarea largă a primarilor, a oamenilor de afaceri, a tot ce înseamnă capacitate intelectuală, a întregii societăți – atunci prioritățile vor primi energia necesară pentru a fi realizate.

Viitorul Republicii Moldova este amenințat de plecarea masivă a oamenilor și afacerilor, de reducerea natalității, care duc la depopularea țării.

Oamenii sunt țara, nu autoritățile!

Investițiile vin acolo unde sunt oameni. Oamenii transformă o economie primitivă și necompetitivă, în una modernă și puternică.

Nu mai putem trăi cu ziua de azi, cum ne îndeamnă autoritățile.

Nu ne mai putem permite să împrumutăm ca să investim în creșterea salariilor demnitarilor publici și în creșterea aparatului administrativ central. Pentru aceste investiții proaste se vor achita generațiile următoare.

Toate resursele de care dispune țara și pe care le poate atrage conducerea RM, urmează a fi investite în sănătate și în educație, în dezvoltarea infrastructurii publice social-economice, în dezvoltarea și tehnologizarea economiei naționale, în încurajarea natalității, prin susținerea familiilor tinere.

Prea mult ne costă demnitarii de stat – cei care au sărutat drapelul și au jurat să “dăruiască toată puterea și priceperea propășirii R. Moldova”.

“Dăruirea” lor e prea scumpă, iar “priceperea” lor e prea discutabilă.

Nu mai putem investi în ceea ce nu produce: în curți și tribunale, în miniștri și deputați și în șefii lor.

Este vital să investim în ziua de mâine!

Contează moștenirea care o lăsăm generațiilor viitoare – restul este secundar!

Vlad Filat, președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, ex-Premier

Share