Fruntaș PL: Dacă nu venea comunismul peste noi, am fi fost împreună cu țara noastră

Fruntaș PL: Dacă nu venea comunismul peste noi, am fi fost împreună cu țara noastră

Partidul Liberal (PL) a depus flori la monumentul ocupației sovietice amplasat în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), comemorând astfel 78 de ani de la ocupația sovietică a Basarabiei, transmite Oficial.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a spus că ziua de 28 iunie este una tragică pentru tot neamul nostru.

„În 1940 am fost rupți de la Țara-Mamă. Tot ce se întâmplă astăzi în RM este legat de această dată. Dacă nu venea comunismul peste noi, am fi fost împreună cu țara noastră și eram unul dintre cele mai dezvoltate state”, a declarat Mihai Ghimpu.

Prim-vicepreședintele PL, Dorin Chirtoacă, a declarat că ocupația sovietică din 1940 are consecințe negative până și în ziua de astăzi.

„Din 28 iunie 1940 în Basarabia s-a constituit o mișcare de rezistență. Consecințele ocupației sovietice le avem și astăzi. Cei care nu au fost de acord cu această ocupație au format curentul unionist. Orice mișcare de rezistență națională de astăzi poate avea succes, numai dacă va avea la bază curentul unionist”, a spus Dorin Chirtoacă.

Amintim că, pe 26 iunie 1940, România a primit un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care se cerea evacuarea administrației civile și a armatei române de pe teritoriul dintre Prut și Nistru, cunoscut ca Basarabia, și din partea nordică a regiunii Bucovina. În cazul în care retragerea nu s-ar fi făcut în termenul impus de patru zile, România era amenințată cu războiul.

Doina Secrieru

Share