Fracțiunea PSRM va susține semnarea contractelor de împrumut cu Federația Rusă și FMI și modificarea bugetului de stat

Fracțiunea PSRM va susține semnarea contractelor de împrumut cu Federația Rusă și FMI și modificarea bugetului de stat


Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, președinta Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a anunțat că, împreună cu Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat la ședința fracțiunii socialiștilor, în cadrul căreia a fost invitat ministrul Finanțelor Serghei Pușcuța, informează OFICIAL.

„Ministrul Finanțelor a informat deputații despre prevederile proiectului hotărârii de Guvern privind modificarea și completarea Legii bugetului de stat pe anul 2020.

Ministrul a anunțat că, în urma crizei cauzate de pandemie, veniturile bugetului de stat vor fi reduse semnificativ cu 6.338 miliarde de lei (14,3%). Acest lucru se datorează în principal diminuării impozitelor și taxelor, dar și veniturilor din subvenții.

În același timp, Guvernul nu numai că nu va reduce cheltuielile bugetare, ci le va majora cu peste 2 miliarde de lei (1,6%).

Cea mai semnificativă creștere a cheltuielilor este prevăzută pentru a susține sistemul medical, pentru a atenua impactul negativ al pandemiei asupra întreprinderilor și a populației.

În acest scop, Guvernul va lua următoarele măsuri:

– Finanțarea măsurilor de combatere a COVID-19, inclusiv achiziționarea echipamentelor de protecție, dotarea cu echipament și dispozitive medicale a spitalelor, reutilarea spațiilor medicale și alte cheltuieli critice – circa 1082 mil. lei;

– Majorarea volumului fondului de șomaj de circa 6 ori, majorarea bugetului Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, majorarea cu 40% a alocațiilor pentru Ajutorul Social;

– Acordarea subvențiilor agenților economici care în perioada de criză achită plățile salariale, instituirea Programului de subvenționare a dobânzilor la creditele contractate de agenții economici, instituirea Programului de rambursare a TVA, destinat perioadei ulterioare, suplinirea Fondului de intervenție a Guvernului pentru gestionarea situației epidemiologice, crearea unui fond centralizat, pentru a gestiona riscurile de insuficiență a alocațiilor pentru cheltuieli de personal și compensarea veniturilor ratate de către APL.

Aceste și alte măsuri majorează cheltuielile curente ale bugetului de stat cu 3 671,3 mil. lei, sau cu circa 8,3% față de volumul aprobat în buget”, a scris Greceanîi, pe o rețea de socializare.

Potrivit liderei PSRM, în cadrul ședinței fracțiunii, a fost remarcat faptul că prin modificările operate la politica fiscală și la Bugetul de stat pentru 2020, Guvernul soluționează problemele actuale și privește în viitor, când lucrurile vor reveni în albia normalității. Astfel, Documentul prevede proiecte investiționale și măsuri pentru stimularea mediului de afaceri.

„În urma ședinței, fracțiunea PSRM a decis să susțină Guvernul în eforturile sale de a combate pandemia, de a sprijini sistemul de sănătate publică și de a reduce consecințele negative asupra populației și întreprinderilor.

De asemenea, fracțiunea PSRM va susține semnarea contractelor de împrumut cu Federația Rusă și Fondul Monetar Internațional”, a conchis Greceanîi.

Andriana Cheptine

Share