(FOTO) Oaspeți europeni la un bloc de locuit din Chișinău

(FOTO) Oaspeți europeni la un bloc de locuit din Chișinău

Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a vizitat pe 10 iulie 2024 un bloc de locuit din Chișinău, în care a fost instalat un sistem de distribuție a căldurii pe orizontală, cu Punct Termic Individual.

Lucrările au fost efectuate în cadrul programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova.

Locatarii blocului au primit facturi cu până la 30% mai mici sau și-au sporit confortul termic, iar anul acesta au depus cerere pentru izolarea termică a blocului din Fondul de eficiență energetică în sectorul rezidențial din Moldova (FEERM).

În cadrul vizitei la bloc, Olivér Várhelyi a semnat și un memorandum de înțelegere cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind alocarea unui grant investițional de 9,9 milioane de euro pentru FEERM, astfel fiind extins modelul de realizare a lucrărilor de eficiență energetică pilotat de PNUD Moldova.

Anterior, PNUD a mai instalat sisteme de încălzire de tip orizontal în șase blocuri din Chișinău și Bălți, pentru a demonstra eficiența acestor sisteme. Locatarii acelor blocuri au înregistrat anul trecut economii medii la facturi de până la 22% în Chișinău și peste 40% în Bălți.

Share