(FOTO) Ministrul Culturii a fost pe întuneric la muzeu
Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, în cadrul desfășurării ședinței Guvernului la Edineț, a mers și la muzee, în timp ce s-a deconectat energia electrică, informează OFICIAL.
„Ați fost vreodată la muzeu noaptea, pe întuneric, luminând exponatele cu lanterna din telefonul mobil? Eu am fost”, spune ministrul Culturii.
Ministrul a avut programate întâlniri cu lucrătorii din cultură, și vizite la Muzeu, la Casa de Cultură și la Școala de Arte din Cupcini.
„Lumina s-a stins atunci când încă eram la consiliul raional, afară ploua și era întuneric. Am propus să întrerupem programul, ca să poată să ajungă fiecare pe la casele și copiii lor. Spre surprinderea mea nici nu s-a discutat această propunere și am mers frumos pe jos, prin ploaie, spre muzeu, unde eram așteptați. Aceasta a fost una din cele mai impresionante vizite la muzeu din viața mea. Am admirat exponate luminate cu lanterna din telefonul mobil. Efectul prezenței este extraordinar. Piesele de patrimoniu capătă un farmec deosebit, creând impresia teleportării undeva în trecut…
Apoi am mers la casa de cultură. Tot pe întuneric, tot prin ploaie.
Când s-a aprins lumina am ascultat o repetiție a talentaților fluierași, lăutari din dinastia Popov”, spune ministrul.
El spune că a descoperit copii talentați, profesori dedicați și părinți conștienți de faptul că cea mai bună investiție este investiția în talentul copiilor.
„Școala de arte de la Cupcini era plină de copii, profesori și părinți. Un lucru obișnuit pentru ei la o oră târzie? Sau totuși așteptau să vină ministrul J? Oameni, care de două ori pe săptămână își aduc copiii de la zeci de kilometri distanță, de prin satele din raion și așteaptă cuminți afară până aceștia își termină repetiția sau ora de pictură. Îmi dau seama, că același lucru se întâmplă și în alte școli de artă din țară. Îmi exprim toată admirația pentru acești profesori și părinți și am încredere în viitor când mă uit la generațiile de copii talentați din țara noastră.
În concluzie, vreau să zic că școlile de artă nu sunt centre de activități extrașcolare, ci școli, în care cresc artiști și oameni de cultură. Ele ÎNCĂ mai sunt, aceste școli. Există datorită profesorilor și părinților, dedicației și dragostei lor. Și datoria noastră este să nu le pierdem. Acești copii sunt viitorii profesioniști, cu care ne vom mândri și ne vom lăuda, și care vor aduce o mare valoare pentru imaginea țării”, mai spune ministrul.