Fost ministru de externe: Situația din justiție este una anormală și problematică, iar rezolvarea acesteia va necesită timp și eforturi susținute

Fost ministru de externe: Situația din justiție este una anormală și problematică, iar rezolvarea acesteia va necesită timp și eforturi susținute

Ex-vicepremierul Nicu Popescu a constatat că “situația din justiție este una cu adevărat complicată. Este o problemă ce ne afectează atât în plan intern, cât și în plan extern. Cu toate acestea, ar trebui să fim conștienți că reforma justiției nu este niciodată un proces simplu sau rapid, ori liniar”.

“De exemplu România, a fost supusă monitorizării pentru reformele sale judiciare 15 ani de zile după ce a devenit membră a UE în 2007. Procesul de reformare a justiției a durat aproape două decenii acolo. Și în alte țări, cum ar fi Albania, reformele judiciare sunt încă în curs de desfășurare după aproape un deceniu și progresează cu greu, dar înaintează. Slovacia, Ungaria, Polonia – deja fiind în UE – toate au experimentat dificultăți legate de reforma justiției în interacțiunea lor cu Comisia Europeană. Este important să înțelegem că nu puteam aștepta că Moldova să implementeze reforma într-un mod mai rapid și mai simplu decât aceste țări, a declarat el.

Cu alte cuvinte – Nicu Popescu a spus că – situația e complicată, dar este mult prea devreme să se facă bilanțul.

“E mare diferența dintre impas și eșec. Situația din justiție este una anormală și problematică, iar rezolvarea acesteia va necesită timp și eforturi susținute – tot așa cum s-a întâmplat în majoritatea statelor în proces de aderare la UE, și chiar cu unele care se află deja în interiorul UE.

În UE toți știau și știu în continuare că acest proces va fi unul lung și cu obstacole. Contează capacitatea și voința de a continua inclusiv atunci când rezultatele sunt insuficiente, iar obstacolele insurmontabile”, a subliniat fostul ministru.

Share