Fost deputat: „Ieșirea neașteptată a lui Vlad Filat din închisoare a creat o mică criză de guvern”

Fost deputat: „Ieșirea neașteptată a lui Vlad Filat din închisoare a creat o mică criză de guvern”

Jurnalistul și fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Valeriu Saharneanu, este de părere că „ieșirea neașteptată a lui Vlad Filat din închisoare a creat o mică criză de guvern”.

„Impactul public al faptului s-a dovedit a fi atât de mare, încât pantalonii Guvernului Dodon au început să crape urât pe undeva prin zona Ministerului Justiției. Pentru a cârpi situația, ministrul s-a grăbit să anunțe la repezeală demiteri la penitenciarul cu inițiativa. De parcă inițiativa ar fi pornit cu adevăratelea de acolo. Nu. Guvernul Dodon încă nu a început să se zdruncine din cauza ieșirii din detenție a lui Filat, dar bâlbâiala pe marginea cazului a arătat prost la starea lui de sănătate. Atât de prost, încât după scurta vizită a lui Filat la ÎPS Vladimir, prima făcută cuiva din momentul eliberării din arest, acesta nu a mai plecat la părinții care îl așteptau, precum declarase deja unor surse de presă. Filat s-a reținut la Chișinău și a început să dea interviuri, iar a doua zi, flancat de cinci avocați, a ținut și o lungă conferință de presă”, a mai adăugat jurnalistul.

Prin urmare, Saharneanu a susținut că „Filat a fost obligat să dea poporului nedumerit explicații. Esența lor a vizat modalitățile de eliberare. În fond, a spus Filat, ceea ce trebuie să rețină muritorul de rând este că totul s-a făcut în cadrul cerințelor CEDO și a deciziilor luate de instanțele naționale conform procedurilor prevăzute de lege. Sublinieri deosebite s-a făcut pe „detaliul” că guvernarea de azi nu are nici o implicare, deși, trebuie să se știe, că grosul procedurilor a revenit perioadei Guvernului Maiei  Sandu. Partea procedurală a luat mult din economia de timp a conferinței: trebuia scoasă povara stârnită de caz, ce apasă greu guvernarea. Filat înțelege că dacă presiunea publică nu va fi cumva stinsă și eliberarea lui va fi considerată prea costisitoare pentru imaginea Guvernului Dodon, el are toate șansele să fie întors înapoi în celulă. Măsuri preventive în această direcție deja au fost luate”.

„Vizita-fulger a lui Filat la ÎPS Vladimir, cu ieșirile lui directe la Patriarhul Kiril al Moscovei, au potențial magic întru iertarea de păcate și ieșirea definitivă din întunericul închisorii”, a mai susținut Saharneanu.

În același timp, jurnalistul mai scrie: „Filat nu a avut parte de un proces de judecată corect. În fond, el nu a fost judecat de statul de drept, ci de statul capturat de Plahotniuc, susținut de banda lui din Partidul Democrat. A fost nu o judecată; a fost de fapt o vendetă. Un act reprobabil și condamnabil sută la sută. Plahotnuc a urmărit să-și elimine un concurent și a reușit. De ce? Pentru că Filat, politician și demnitar fiind, a dezvoltat pe trupul statului o caracatiță imensă care-i sugea sângele zilnic în interes propriu. Dacă Filat era un politician și demnitar corect și onest, rămânea de neatins în fața lui Plahotniuc, iar în caz de abuz, în apărarea lui ar fi sărit poporul mulțumitor de dânsul, dar și partenerii de dezvoltare – SUA, UE – cu tot potențialul lor de influență și convingere”, a conchis Saharneanu.

Mihaela Rotari

Share