Fost deputat, despre chestionarul de aderare la UE: Nu este cazul să așteptăm „mana cerească”

Fost deputat, despre chestionarul de aderare la UE: Nu este cazul să așteptăm „mana cerească”

Fostul deputat liberal democrat, Iurie Țap, spune că, completarea Chestionarului privind aderarea la Uniunea Europeană(UE) este un examen serios și trebuie făcută cu responsabilitate, dar, totodată, atestarea stării de lucruri, care, de altfel, este departe de a fi conformă cerințelor de acordare a statutului de țară candidat, trebuie să fie un imbold privind promovarea reformelor sistemice în toată amploarea acestora.

„Evident, circumstanțele facilitează procesul privind avansarea Republicii Moldova pe calea aderării la UE. În acest context, recepționarea Chestionarului este un pas important și promițător. Dar, totuși, să rămânem realiști, or, atribuirea statutului de țară candidat implică anumite condiții ce trebuie să fie întrunite… În acest sens, guvernara/puterea politică trebuie să revină la Programul de guvernare, revizuindu-l în vederea trasării clare și coerente a reformelor sistemice ce se impun în conformitate cu asumarea Acordului de Asociere și care vizează problemele statului de drept, guvernanța economică și reforma administrației publice, aspecte transversale de importanță fundamentală privind succesul reformelor politice și economice. Altfel spus, nu este cazul să așteptăm ”mana cerească”, dimpotrivă, trebuie să accelerăm reformele sistemice care vor demonstra/argumenta pregătirea Republicii Moldova privind atribuirea statutului de țară candidat”, a scris Iurie Țap pe pagina sa de Facebook.

Fostul deputat a precizat necesitatea revederii Programului de guvernare și Planului de acțiuni al guvernului privind implementarea acestuia și trasarea clară și coerentă a reformelor sisitemice în cele trei domenii vizate.

„Reformele celor trei domenii trebuie demarate concomitent și nu etapizate în timp, așa cum a procedat actuala putere politică. În special voi accentua reforma administrației publice în conformitate cu Principiile Administrației Publice (platforma comună a Comisiei Europene, SIGMA/OECD), fiindcă aceasta este fundamentală pentru procesul de integrare europeană. Voi preciza și faptul, că Principiile cuprind domeniul sectorului public – administrația de stat, care include administrația publică și nivelul de stat/central (Guvernul), dar și Parlamentul, sistemul judiciar și organele/autoritățile constituționale independente”, a subliniat Iurie Țap.

 

Share