Expert: Unica soluţie pentru Capitală este organizarea alegerilor anticipate, care pot avea loc în cazul revocării lui prin referendum

Expert: Unica soluţie pentru Capitală este organizarea alegerilor anticipate, care pot avea loc în cazul revocării lui prin referendum

Expertul Sergiu Tofilat, fost membru al grupului de iniţiativă pentru organizarea referendumului în Capitală – inițiat anul trecut, afirmă că nu putem admite ca Primăria municipiului Chişinău să fie controlată de Vlad Plahotniuc, iar unica soluție este revocarea lui Dorin Chirtoacă, prin intermediul referendumului din 19 noiembrie curent, și desfășurarea de alegeri locale anticipate în primăvara anului viitor.

Într-o postare pe Facebook, expertul a menționat că în cazul eșuării referendumului Primăria rămâne sub controlului Partidului Democrat, aceasta fiind, practic, ultima instituție importantă care îi lipsea lui Plahotniuc pentru control total.

„Miza este foarte mare – peste un an vom avea alegeri parlamentare. Primarul trebuie revocat şi pentru faptul că a administrat extrem de prost capitala, a transformat Primăria într-o instituţie profund coruptă, căreia nu-i pasă de necesităţile orăşenilor.

Unica soluţie în această situaţie este organizarea alegerilor anticipate, care pot avea loc în cazul demisiei primarului sau revocării lui prin referendum. Acest referendum este perfect legal, am semnat și eu alături de alți 70 de mii de chișinăuieni pentru desfășurarea lui. Referendumul nu este al socialiștilor, dar al celor care au semnat şi au solicitat organizarea lui. În 2016 am făcut parte din grupul de iniţiativă pentru organizarea referendumului, alături de mai mulţi activişti civici, însă atunci procesul a fost blocat de judecători la indicaţia lui Plahotniuc. Este dreptul nostru fundamental să putem revoca orice primar dacă nu ţine cont de interesele noastre”, a declarat Sergiu Tofilat.

Totodată, activistul civic a spus că Dorin Chirtoacă merită să fie demis pentru că a transformat oraşul şi întreprinderile municipale într-un SRL din care se hrănesc o mână de oameni care deţin puterea. „Boicotând referendumul sau votând împotriva revocării primarului, nu îl ajutați pe Dorin Chirtoacă să revină, el este ostaticul justiției controlate de Plahotniuc. Îl veți ajuta însă pe Plahotniuc să controleze Primăria prin intermediul Silviei Radu, care a fost numită ilegal la conducerea municipiului. De frica să fie condamnat în orice moment, Chirtoacă nu este liber nici măcar să îşi dea demisia”, a adăugat el.

Tofilat mai afirmă că este evident faptul că socialiștii au convenit cu Plahotniuc să nu fie blocată desfășurarea referendumului, de această dată justiția a fost lăsată să respecte legea, să nu interzică colectarea semnăturilor, așa cum a făcut în 2016, când inițiativa aparţinea unui grup civic.

„Partidele de opoziție au ales să nu se implice în acest referendum. Este dreptul lor, dar eu consider că această poziție este greșită. În ultimele săptămâni am discutat cu multă lume la acest subiect. Oamenii înțeleg că orașul a nimerit pe mâna lui Plahotniuc, dar unii nu vor să meargă la referendum pentru că nu au pentru cine vota la alegerile anticipate. Din această cauză am decis că dacă referendumul va trece, voi candida independent la alegerile pentru Primăria Chișinău. Am discutat mai demult cu liderii opoziției și i-am anunțat că intenţionez să candidez dacă vor fi alegeri locale, sper că mă vor susține.

Dacă vor fi candidați pe care îi consider mai potriviți, mă voi retrage şi voi susține unul din ei. Cât de potrivit sunt pentru funcția de primar veți decide voi. Cert este că acum veți avea cel puțin o opțiune pentru cine să votaţi în cazul alegerilor anticipate”, a subliniat expertul.

Sergiu Tofilat a mai spus că chișinăuienii pot profita de înţelegerea între Dodon şi Plahotniuc, catalogând-o drept o greșeală, pentru a demite primarul şi organiza alegeri anticipate.

„Dacă vom elibera Chișinăul de controlul acestei guvernări corupte, vom avea șanse mult mai mari să obţinem un scor bun la alegerile parlamentare. Plahotniuc asta vrea, să stăm acasă, să nu ne implicăm, să ne resemnăm şi să nu folosim drepturile noastre constituţionale. De asta toarnă mizerie, nu cumva să se implice cineva în politică, să rămână numai el. Eu zic să facem exact invers!”, a conchis el.

Mihaela Rotari

Share