Expert: Observ o lipsă de comunicare din partea autorităţilor, în special a ANRE

Expert: Observ o lipsă de comunicare din partea autorităţilor, în special a ANRE

Expertul în domeniul energetic, Sergiu Tofilat, susține că, pe fonul majorării tarifelor şi nemulţumirii oamenilor, „observă o lipsă de comunicare din partea autorităţilor, în special a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE)”, informează OFICIAL.

„Nimeni nu explică ce se întâmplă. Vom analiza câteva aspecte mai importante. Tarifele sunt un subiect sensibil şi foarte politizat din câteva motive: (1) oamenii au venituri mici şi nu li se oferă compensaţii ca să poată achita facturile; (2) tarifele sunt nejustificate şi includ costuri ascunse; (3) operatorii comit abuzuri, iar ANRE nu intervine suficient să protejeze consumatorii. Atâta timp, cât nu vor fi rezolvate aceste probleme în ansamblu, tarifele vor provoca în continuare nemulţumirea oamenilor. Când vorbesc de ANRE, mă refer la conducerea instituţiei, care în ultimii 5 ani a reprezentat interesele personale ale câtorva oameni din Partidul Democrat”, a scris Tofilat, pe Facebook.

La întrebarea dacă sunt justificate tarifele, expertul a răspuns: „Nu, fiindcă cheltuilile de livrare trebuie reduse. Nu s-a efectuat audit la operatori şi n-au fost excluse costurile nejustificate. În genere, trebuie introduse în lege 2 prevederi: (1) înainte de aprobarea tarifelor ANRE să efectueze audit la operatori şi (2) Ministerul Protecţiei Sociale (MSMPS) în comun cu MinFin şi autorităţile locale să prezinte un mecanism de compensaţii pentru consumatorii care au venituri mici. Obţinerea compensaţiilor trebuie să fie simplă şi clară, să nu alerge consumatorii după 10-15 certificate de tot soiul. Nu e suficient să aprobi tarife noi, trebuie să oferi consumatorilor posibilitatea să-şi poată plăti facturile”.

Dacă putem avea tarife mai mici, Tofilat a comunicat: „Pe fonul majorării preţului de import la energie şi în special la gaze, putem să-l numim şef la ANRE şi pe Papa de la Roma, dar asta nu va duce la scăderea tarifelor. Nimeni n-o să ne livreze energie sau gaze pe datorie. Nu există tarife mari sau tarife mici. Tarifele trebuie stabilite corect şi transparent, să includă doar costurile justificate”.

Ce ține de auditul la operatori, expertul susține că: „Operatori sunt mulţi, de aceea trebuie de început acolo unde situaţia e mai gravă – la Moldovagaz. Va fi dificil, dar nu imposibil să „convingem” ANRE să efectueze acest control. Dacă nu vor dori, vom cere demisia lor, inclusiv şi în stradă dacă va fi necesar. Probleme în sectorul energetic s-au acumulat mai bine de 20 ani. Ele trebuie prioritizate, după care trebuie elaborat un plan de acţiuni, cu termeni de realizare”, a conchis Tofilat.

Mihaela Rotari

Share