Expert despre avantajele și dezavantajele sistemului electoral mixt!

Expert despre avantajele și dezavantajele sistemului electoral mixt!

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, directorul executiv al Asociaţiei Promo-LEX, Ion Manole a fost întrebat: Care, în opinia Dvs., ar fi avantajele şi dezavantajele sistemului electoral mixt?

„Promo-LEX a organizat mai multe dezbateri la acest subiect și putem afirma că oricare sistem electoral are avantaje și dezavantaje, are părți slabe și puncte forte. Respectiv, modificarea sistemului electoral poate rezolva unele probleme, însă în același timp poate da naștere altora, poate chiar mai grave, dacă luăm în calcul că problemele, identificate și recomandările observatorilor Promo-LEX, care au fost ulterior confirmate și incluse și în adresele Curții Constituționale, rămân fără atenția necesară. Așadar, din punctul nostru de vedere, prioritate trebuia să aibă rezolvarea acestor probleme, iar modificarea sistemului electoral putea fi un proces mai puțin grăbit și urma să fie aplicat începând cu alegerile din 2022”, a declarat el.

Întrebat dacă la pregătirea următoarei misiuni de monitorizare a alegerilor parlamentare, se va lua în calcul şi un posibil tur doi în circumscripţiile uninominale, Ion Manole a răspuns: „Vom monitoriza atât primul, cât și al doilea tur. Cred că într-o țară aflată în continuă tranziție spre democrație, este necesar un prag electoral și în condițiile date, alegerile trebuie să fie organizate în două tururi”.

Mihaela Rotari

Share