EXCLUSIV! Un ex-ministru va candida la viitoarele alegeri parlamentare, dacă va fi aprobat sistemul electoral mixt

Fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Valeriu Pleșca, ex-ministru al Apărării, Președinte al Partidului Forța Poporului, consideră că introducerea votului electoral mixt este oportun pentru țara noastră.

Contactat de reporterul OFICIAL.md, Pleșca a spus că susține reforma sistemului electoral. „Din punct de vedere al unei structuri politice de realizare a votului poporului, are dreptul să existe acest vot. Sistemul mixt este unul novatoriu. Țările din întreaga lume deja au trecut prin astfel de sisteme’’, a precizat fostul deputat.

În același timp, ex-ministrul a menționat că, dacă va fi aprobat sistemul electoral mixt, va candida, din nou, la funcția de deputat în Parlamentul RM.

„Nu exclud, în caz că va fi aprobat sistemul electoral mixt, să mai candidez, fiindcă este un deficit de oameni de calitate în domeniul respectiv. În faza activă a biografiei mele din domeniul politic s-a creat așa o senzație că, clasa politică s-a consumat. Am fost în așteptarea unor schimbări – acele schimbări sub forma unei clase politice noi. Din păcate, a fost nereușită. Am fost martorii unor scandaluri atât regionale, cât și mondiale. Oamenii din țară sunt în așteptare’’, a menționat politicianul.

Totodată, Pleșca a afirmat că sistem electoral actual – proporțional, nu a adus beneficii RM. „În sistemul existent – clasa politică a eșuat, partidele politice nu mai dețin încrederea din partea cetățenilor. Trebuie să găsim ce este bun în modelul nou electoral, indiferent de faptul cine îl propune: președintele țării sau un lider politic’’, a declarat fostul deputat.

Mihaela Conovali

Share