Ex-deputat: Abordările așa numitei colaborări ale președintelui Dodon cu autoritățile municipale este o propagandă electorală

Ex-deputat: Abordările așa numitei colaborări ale președintelui Dodon cu autoritățile municipale este o propagandă electorală

„În ultimele zile apar pe bandă rulantă mesaje/fotografii cu primarul general Ion Ceban și Igor Dodon, inclusiv cei doi cu trotineta… Dacă e să credem mesajelor lui Ion Ceban, preluate de mai mulți fruntași ai PSRM-ului, atunci trebuie să înțelegem că fără Igor Dodon președinte, Chișinăul n-are viitor… Se accentuează rolul acestuia în realizarea mai multor proiecte derulate în ultimul timp, dar și sunt anunțate perspective luminoase…”, comunică fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Iurie Țap, informează OFICIAL.

„Sunt nevoit să reiterez faptul, că președintele nu are nicio treabă cu problemele invocate, or, funcția de șef al statului presupune competențe clare, consfințite prin Constituție și de care ar trebui să se preocupe actualul președinte, tot el candidat pentru un nou mandat, chiar dacă în cel precedent nu și-a făcut datoria”, adaugă fostul parlamentar.

„În acest context, voi puncta doar un exemplu – caracterul captiv al statului, captivitate față de sistemul celor corupți – magistrați, procurori, deputați transfugi care continuă să controleze principalele fluxuri financiare, dar și actuala putere politică care a preluat controlul asupra sistemului corupt pentru a-și realiza interesele politice și cele pecuniare. Drept confirmare pot servi exemplele privind tergiversarea investigării furtului miliardului, mușamalizarea crimei odioase privind răpirea profesorilor de la rețeaua de licee ,,Orizont”, multe altele … Doctrinar, suveranitatea națională, statuată în Constituție, presupune supremația puterii de stat/voinței poporului pe interior și independența națională, în plan extern. Or, exemplele la care m-am referit vin să confirme afectarea supremației puterii de stat și caracterul captiv al statului, stare de care este responsabil actualul președinte ca fiind ,,garantul suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării.” (Constituția RM, art.77)”, scrie Țap, pe Facebook.

„Revenind la problemele Chișinăului, am putea accepta implicarea președintelui statului, dacă ar fi vorba despre necesitatea adaptării legislației relevate pentru municipalitate, în egală măsură pentru toate colectivitățile locale. În acest sens, intervențiile ar fi fost tocmai conforme, or, incoerența cadrului normativ afectează caracterul reprezentativ al autorităților publice locale, principiu ce derivă din cel al suveranității naționale. Astfel, Legea 1402/2002 privind serviciile publice de gospodărie comunală este depășită total și nu corespunde realităților, Legea condominiilor nu poate fi aplicată, ceea ce afectează grav problema fondului locativ, dar în special gestionarea terenurilor aferente/curților. Un exemplu relevant este și tergiversarea promovării Codului urbanismului și construcțiilor. În acelaș timp autoritățile municipale elaborează noul PUG, bazându-se pe Legea Nr. 835 din 17.05.1996 privind principiile urbanismului şi amenajării teritoriului, care la fel, este depășită și nu poate fi temei pentru o nouă viziune asupra viitorului municipiului … Nu în ultimul rând se impune și necesitatea reconceptualizării Legii privind statutul municipiului Chișinău în conformitate cu studiile realizate în ultimii ani, dar și în vederea creării un cadru adecvat pentru administrarea eficientă a acestuia. În concluzie: abordările așa numitei colaborări ale președintelui Igor Dodon cu autoritățile municipale este o propagandă electorală, de altfel, de prost gust, or, manipularea/îndobitocirea populației este de sorginte totalitară/socialistă …”, a conchis Iurie Țap.

Mihaela Rotari

Share