ENEMO: Încălcările minore de procedură sau nereguli în ziua alegerilor nu au afectat integritatea procesului
„Alegerile din 20 octombrie au fost organizate împotriva tentativelor masive de interferență străină și a atacurilor susținute asupra valorilor și instituțiilor democratice. În ciuda eforturilor autorităților de a contracara dezinformarea și schemele de cumpărare de voturi, ENEMO își exprimă cele mai mari îngrijorări cu privire la astfel de încercări de a îndepărta țara de la consolidarea instituțiilor democratice și a statului de drept. Organele de management electoral au gestionat procesul în mod transparent și profesional. Încălcările minore de procedură sau nereguli în ziua alegerilor nu au afectat integritatea procesului” – a declarat dl Dritan Taulla, Șeful Misiunii Internaționale de Observare a Alegerilor a ENEMO pentru Alegerile Prezidențiale și Referendumul Constituțional din 2024 în Moldova, la conferința de presă susținută la IPN, de prezentare a Declarației de constatări și concluzii preliminare.
Elidon Lamani, analist electoral al MOA al ENEMO, a declarat: „Cadrul legal oferă o bază solidă pentru desfășurarea alegerilor în conformitate cu obligațiile și standardele internaționale. Codul Electoral a fost modificat de mai multe ori de la adoptarea sa în 2022, inclusiv în ultimul an. Deși consideră că majoritatea amendamentelor sunt necesare în general pentru a consolida integritatea alegerilor, ENEMO observă că, pentru a asigura stabilitatea legii electorale, modificările frecvente ale cadrului legal ar trebui evitate pe cât posibil, mai ales în apropierea alegerilor.”
Ziua alegerilor a fost, în general, calmă și pașnică, managementul secțiilor de votare în conformitate cu legislația au fost evaluate pozitiv în majoritatea cazurilor. În ciuda unor provocări, cum ar fi accesibilitatea limitată pentru alegătorii cu dizabilități și problemele tehnice minore, procesul de vot în majoritatea posturilor observate a decurs fără probleme, cu procedurile adecvate urmate. Procedurile de numărare au fost executate corespunzător, iar livrarea materialelor a fost transparentă și bine organizată, deși eficiența a fost uneori împiedicată de supraaglomerare, tensiune și spațiu limitat.
„Organele de Administrare Electorală, la toate nivelurile, au condus procesul electoral în mod profesional, eficient și transparent. Sesiunile CEC au fost deschise observatorilor și mass-media și au fost transmise în direct. În timp ce deciziile CEC au fost postate prompt pe site-ul CEC, procesele-verbale au fost adesea întârziate, uneori în mod semnificativ. De asemenea, hotărârile DEC au fost postate la sediile respective și pe site-urile web ale unor unități administrative de nivel doi. În general, administrația electorală s-a bucurat de încrederea interlocutorilor. CEC, împreună cu Centrul său de Instruire Electorală Continuă, au desfășurat o campanie cuprinzătoare de informare a alegătorilor la nivel național și au oferit programe de formare pentru diverși actori electorali.” – a adăugat Lamani.