ENEMO a prezentat constatările și concluziile făcute în urma scrutinului din 20 octombrie

ENEMO a prezentat constatările și concluziile făcute în urma scrutinului din 20 octombrie

Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor în R. Moldova pentru alegerile locale din 20 octombrie ENEMO a prezentat constatările și concluziile făcute în urma scrutinului, transmite OFICIAL.

Misiunea se află în R. Moldova din 15 septembrie curent. Echipele au fost dislocate în orașele Bălți, Orhei, Comrat și Chișinău.

Conform ENEMO, alegerile au avut loc în mediu calm și competitiv. Cerințele legislației privind înregistrarea candidaților independenți, ENEMO le consideră prea dure. Per general, cadrul legal asigură condiții pentru alegeri democratice. Schimbările în lege au fost pozitive, conform standardelor internaționale.

Potrivit ENEMO, ședințele CEC au avut loc în mod colegial, corect și transparent, însă datele-cheie privind procesul electoral lipseau de pe pagina web a Comisiei.

ENEMO a observat că procesul de colectare a semnăturilor a fost problematic din cauza legilor, care lasă diverse interpretări. ENEMO consideră că restricționarea și discriminarea candidaților independenți sunt contradictorii cu standardele internaționale și cele mai bune practici.

Potrivit ENEMO, ziua alegerilor a fost calmă și pașnică. Gestionarea generală a secțiilor de vot a fost evaluată pozitiv. Deși campania electorală a fost în ansamblu una incluzivă, ENEMO atrage atenția la dispozițiile privind normele legale de agitație electorală, care lasă spațiu de lacune, care pot fi abuzate.

ENEMO ridică îngrijorări în implicarea directă a primarilor și autorităților publice în agitația electorală.

ENEMO constată lipsa de supraveghere pentru respectarea cerințelor financiare a legii cu privire la finanțarea partidelor în campanie.

Cristina Parfeni

Share